- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српски џин међу америчким Лилипутанцима

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
После два узастопна признања за најбољег играча читаве НБА лиге, Никола Јокић наставља да бриљира и стално да изненађује својим играма, али и статистичким параметрима који остављају без даха.
Најбољи центар планете, вероватно један и од најбољих у историји игре, тренутно је трећи најбољи асистент у НБА лиги што је све само не уобичајено за кошаркаше на његовој позицији.
Да је тако потврђује и чињеница да је Јокић једини међу најбољих десет асистената који за природну позицију нема плејмејкерско задужење.
Најбољи додавач лиге после 30 одиграних утакмица је Тајрис Халибартон из Индијане са укупно 10,6 успешних асистенција по утакмици, а прати га Треј Јанг, саиграч Богдана Богдановића из Атланте са 9,8.
На корак од њега је Јокић са 9,2 асистенције на 27 одиграних утакмица, док се иза њега налази Лука Дончић са 8,7, а најбољу петорку додавача комплетира Даријус Гарланд из Кливленда са 7,8.
Следе све плејмејкери, Џа Морент, Расел Вестбрук, Џру Холидеј, Маркус Смарт и Стеф Кари, а после Јокића први играчи на вишим позицијама у тиму са великим бројем асистенција су Леброн Џејмс (12. позиција), Домантас Сабонис (13. позиција) и Дрејмонд Грин (14. позиција).

Божићни спектакл

Прилику да на великој сцени поново представи своје умеће Јокић ће имати у посебним утакмицама за католички Божић, 25. децембра када ће његов Денвер играти против Финикса.
Јокић ће имати прилику да обори чак три рекорда, поентерски за Денвер у мечевима на Божић држи Ден Ајзел са 37 поена давне 1979. године, скакачки Кенјон Мартин са 14 из 2009, а у асистенцијама српски центар је са десет изједначен са Џорџом Мегинисом.
Та утакмица ће бити последња тога дана, а пре тога на терену ће се наћи Мемфис и Голден Стејт, Милвоки и Бостон, Лејкерси и Далас, односно Филаделфија и Њујорк.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала