- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД издвојиле више од 454 милиона долара за борбу против руског утицаја на Балкану

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Инспекторат америчког Стејт департмента објавио је данас извештај Фонда о борби против руског утицаја (ЦРИФ), у коме се наводи да су САД потрошиле више од милијарду долара од 2017. године до сада за финансирање невладиних организација, медија, као и других организација и програма који се супротстављају руском утицају.
У извештају који је објављен на сајту Стејт департмента се наводи да је највећи део тих средстава - 621,5 милиона долара издвојено за финансирање организација и програма у источној Европи, за земље Вишеградске групе (В4) којима припадају Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, а за балканске земље 454 милиона долара.
Према подацима из Извештаја, 55,5 милиона долара опредељено је за организације у Србији, а за тзв. Косово 61,1 милион долара.
САД су за Босну и Херцеговину определиле нешто више од 80 милиона долара, Северну Македонију 67,4 милиона, Црну Гору 50 милиона.
За Бугарску је издвојено 47,7 милиона, Словенију 40,3, Албанију 39 милиона, Хрватску 11,4, а за Грчку 0,7 милиона долара, наводи се у Извештају.
Како се објашњава, програми ЦРИФ дизајнирани су како би се постигли циљеви „Закона о сузбијању утицаја америчких противника кроз санкције“ и пружила инострана помоћ земљама подложним „утицају и агресији Руске Федерације које немају економске могућности да јој се ефикасно одупру“, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала