- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Саопштен шири списак кандидата за Оскара

© AP Photo / Chris Pizzello94. додела Оскара
94. додела Оскара - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Америчка Академија филмских уметности и наука саопштила је, уочи коначних номинација, шири списак кандидата за награду Оскар у десет категорија, међу којима су за најбољи међународни филм и за оригиналну музику.
У категорији за најбољи међународни филм, у којој могу учествовати 92 земље, у избор је ушло 15 наслова, на основу прелиминарних гласова чланова Академије, међу којима су аргентински "Аргентина, 1985” и аустријски "Корсет".
Следе белгијски филм "Близу", камбоџански "Повратак у Сеул”, "Свети паук" из Данске, француски “Свети Омер”, немачки "На западу ништа ново" и индијска "Последња филмска представа".
У конкуренцији су за сада и ирски филм "Тиха девојка", мексички "Бардо, лажна хроника шаке истине", марокански "Плави кафтан", пакистанска "Земља радости", пољски "ЕО”, јужнокореанска "Одлука о одласку" и шведска "Каирска завера".
У категорији за најбољу музику било је у конкуренцији 147 наслова, а чланови музичког одељења Академије одабрали су 15, међу којима су "Аватар: Пут воде" и "На западу ништа ново".
Следе "Бабилон”, "Духови острва", "Црни пантер: Ваканда заувек", "Посвећеност", "Не брини душо", ”Све у исто време", "Фабелманови", "Нож у леђа: Стаклени лук", "Пинокио Гиљерма Дел Тора", "Јок" , "Она рече" "Краљица" и "Жене говоре".
Академија филмских уметности и наука је саопштила и шири списак номинованих за најбољи дугометражни документарни филм, за кратки документарни филм, за најбољу оригиналну песму, звучне и специјалне ефекте и друго.
Како је раније најављено, телевизијска личност Џими Кимел биће трећи пут водитељ свечаности, а 95. додела Оскара биће одржана 23. марта 2023. године уживо из Долби дворане у Холивуду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала