Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шеф Делегације ЕУ: Даноноћно радимо на изналажењу решења за север КиМ – три ствари у фокусу

© Sputnik / Лола ЂорђевићШеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре изјавио је данас да се даноноћно ради на изналажењу решења за ситуацију на северу Косова - да се барикаде мирно уклоне, а представници Срба врате у институције, као и на томе да се у дијалогу преузете обавезе поштују.

"Радимо даноноћно да нађемо решење за тренутну кризу и услове за мирно уклањање барикада, да се Срби врате у институције, где имају важну улогу. Морамо да се вратимо агенди дијалога јер је то једини начин да се нађе решење и одговори на проблеме грађана'", рекао је Жиофре.

Амабсадор је нагласио да жели да буде јасан да сви договори постигнути у Дијалогу морају бити брзо имплементирани, укључујхи и ЗСО.
Све обавезе преузете у дијалогу морају да се испуне, ЕУ ће наставити да ради у том правцу, рекао је амбасадор Жиофе новинарима у ЕУ Инфо центру где су Центар за европске политике и Делегација ЕУ у Србији организовале скуп "Од Чешке до Шведске: Ка стратешки једнообразној Европи".
Тим поводом рекао је да Шведска преузимајући шестомесечно председавање ЕУ од 1. јануара што уноси нову енергију у процес.
Жиофре је рекао да је "много пирилика и изазова пред земљама западног Балкана", и посетио на кораке које су Северна Македонија, Албанија и БиХ направиле на том путу, као и на визну либерализацију важну за грађане тзв. Косова.
"Време је да се искористе прилике које нуди ЕУ без обзира на изазове, рат, енергетску кризу, стање економије ..", рекао је Жиофре пред почетак скупа на којем су учествовали Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције, Томаш Куцхта, амбасадор Чешке, Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске и Срђан Мајсторовић, представник ЦЕП-а.
Протест Срба у Рудару - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СРБИЈА
„Курти, Космет није твоја прћија, ово је наша дедовина“: Више хиљада Срба окупљено у Рудару /видео/
Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СРБИЈА
Вучевић: Ако Курти крене на барикаде, то је пут у лошем правцу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала