- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америци прети „циклон бомба“: Ледено хладна арктичка маса већ стигла, отказано више од 4.500 летова

© Tanjug / David Joles/АPОдлеђивање авиона на аеродрому у Минеаполису
Одлеђивање авиона на аеродрому у Минеаполису - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Велики део САД захватила је веома хладна ваздушна маса са Арктика, а због олујног ветра и мећава на аеродромима широм земље је отказано више од 4.500 летова.
У већем делу земље издат је црвени метеоаларм, а очекује се да ће снег током предстојећег викенда проузроковати велике проблеме у саобраћају, преноси Ројтерс.
Америчка аутомобилска асоцијација процењује да је 112,7 милиона људи планирало да путује током празника у периоду између 23. децембра и 2. јануара.
Велики аеродроми, међу којима је и онај у Чикагу, као најпрометнији у САД-у, већ су отказали летове, очекујући снежну олују.
Више од 4.500 летова заказаних за јуче и данас је отказано, а само на два велика аеродрома у Чикагу отказано је више од 1.200, наводи се на сервису за праћење летова FlightAware.
Очекује се да ће предстојећа олуја донети мећаве у региону Великих језера, јаке кише праћене наглим падом температура на источној обали, ударе ветра од 60 миља на сат (100 километара на сат) и изузетно хладно време све до југа и мексичке границе.
Постоји могућност да се олуја претвори у феномен који метеоролози називају „циклон бомба“ - олуја која за кратко време постане снажна, саопштила је Национална метеоролошка служба (НВС).
Циклон би могао да изазове јаке снежне падавине и јаке ветрове као и да створи готово нулту видљивост на путевима, саопштила је метеоролошка служба.
Излагање таквим условима без адекватне заштите може изазвати промрзлине у року од неколико минута, упозорава НВС.
Како су саопштили, могући су и прекиди струје, као последице јаких ветрова, снега у комбинацији са већом потрошњом електричне енергије.
Додају да екстремна хладноћа представља посебну опасност за стоку у регионима у којима је сточарство доминантна пољопривредна грана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала