- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорски борци траже да Тужилаштво покрене истрагу о Лори

© Sputnik / Андрей СтаростинСудски чекић
Судски чекић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Тражимо да главни специјални тужилац у предметима истраживања и процесуирања ратних злочина покаже максималну самосталност и искључи правди и праву супротан утицај са стране, нарочито утицај профитерских невладиних организација, рекао је председник удружења бораца ратова од 1990. Радан Николић.
Удружење бораца ратова од 1990. године затражило је да врховни државни тужилац и главни специјални тужилац почетком наредне године иницирају радни састанак са колегама из Хрватске на тему изостанка оптужнице у случају „Лора 3“, односно о страдању црногорских резервиста у злогласном логору Лора, из којег се није вратило најмање 70 људи, као и у другим случајевима ратних злочина хрватских држављана над припадницима југословенске народне армије (ЈНА) из Црне Горе, и да о исходу обавесте Тужилачки савет и јавност, пише подгорички „Дан“ .
На округлом столу у организацији тог удружења председник Радан Николић казао је и да траже измену споразума црногорског и хрватског тужилаштва из 2006. године, по којем је фактички омогућено само гоњење црногорских држављана, а траже и измене или доношење нове стратегије о истраживању ратних злочина, која не би садржала преглед старих правоснажном пресудом окончаних предмета (Морињ, Депортација избеглица, Калуђерски лаз и Буковица).
„Тражимо да главни специјални тужилац у предметима истраживања и процесуирања ратних злочина покаже максималну самосталност и искључи правди и праву супротан утицај са стране, нарочито утицај профитерских невладиних организација, сарадница тужилаштва Републике Хрватске и страних амбасада, а које неосновано квалификују ратне сукобе у Хрватској као агресију ЈНА на Хрватску, суделују у подизању конструисаних оптужница против припадника ЈНА по принципу што више оптужница то више новца за њихове пројекте на тему ратних злочина, према којима имају политиком и користољубљем мотивисан селективни приступ. Захтевамо и да се из предмета "Лора 3", због дугогодишњег нечињења у случају тог ратног злочина и намерних пропуста у случају "Морињ", изузме специјални тужилац Лидија Вукчевић“, истакао је Николић.
Логораш из Лоре Вукан Ковач, који иначе живи у Требињу, испричао је да је војску служио баш у Подгорици и истакао је да је с њим тада био и један његов друг из Хрватске, али их је рат раздвојио. Каже да је баш тај његов друг из војске био у логору Морињ, где није био мучен, пребијан и понижаван, за разлику од њега, који је у Лори од мука молио да га убију.
„Ја сам се заклео да ћу бранити Југославију, а када су ме позвали на ратиште, то је био задатак, јер отаџбина зове. Ја сам мом другу из војске у Морињ носио цигарете. Толико о нашем односу према њима, а о нашим мукама нико неће ни да проговори. Ако постоји иједна злочиначка организација против српског народа, онда је то РЕКОМ, као и комплетна екипа окупљена око Наташе Кандић. РЕКОМ подржавају све владе, али све бране свој народ, само организације из Србије и Црне Горе не бране своје, него их нападају. У досадашњим пресудама за Лору нигде нема одговорних за мучење и убијање Црногораца. Власти очигледно нису одговорне према својим грађанима, јер ми знамо именом и презименом 70 људи који се никада нису вратили из Лоре, а из Мориња се свако вратио кући. Тражили смо и ми плочу у Лори, али за то нема шансе. Не заборавимо у Лори је било и Хрвата и Муслимана, не само Срба“, нагласио је Ковач и подсетио да је Лора опстала до 1997. године, иако су сви логори званично укинути раније.
Члан Удружења Саво Вучетић истакао је да они осуђују све злочине, али не могу ћутати на селективно поступање.
„Да ли су људи који су поставили плочу у Морињу свесни да у том логору нико није страдао? Зашто Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић не положе венац у Лори, ако су тако принципијелни, па да онда имају право да кажу да су им сви злочини једнаки? Је ли "Олуја" ратни злочин? Је ли "Жута кућа" злочин? Где су наши посланици да то помену? Где су да се појаве пред нама? Ево данас никог од њих нема с нама. НВО сектор је монструозан. Замислите шта раде за паре: оцрњују свој народ, убијају патриотизам. Тај НВО сектор је класични пример издаје свог народа, живе од крвавог новца, новца на којем је крв војника ЈНА које је држава послала на ратиште“, рекао је он.
Члан Удружења Веселин Крцуновић изнео је комплетну хронологију поступања тужилаштава и истакао да страдали војници ЈНА још чекају правду. Подсетио је да није процесуиран ниједан ратни злочин које су хрватске оружане снаге починиле над припадницима ЈНА, која је у моменту деловања била дужна да брани уставни поредак. Крцуновић је указао да се грубо кривотвори истина о ратним дешавањима од 1990. године, а све на штету ЈНА, Србије и делом Црне Горе.

О Лори и на скупштинском одбору

Предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Момо Копривица (Демократе) сазвао је 70. седницу тог тела за 28. децембар, на којој ће разматрати доношење одлуке о контролном саслушању на тему: Примена споразума државних тужилаштава Црне Горе и Хрватске о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, са посебним акцентом на истрагу о случају „Лора 3“, као и на формирање радне групе у вези с тим.

„Лора је симбол, не само људског страдања и помрачености ума, већ и запањујућег ћутања институција и нечињења надлежних органа. Лора је злочин без казне. Страдали су невини људи који су прошли кроз распеће. Сурово, бескрупулозно, варварско поступање према заробљеницима је не само нечовештво, већ и брутално гажење међународних конвенција. У вези са злочином према припадницима никшићке, шавничке и барске групе у Лори, није се дошло до институционалне истине пуних 30 година, није утврђена било чија одговорност кроз кривично гоњење, нити је остварена било каква репарација за жртве“, казао је Копривица.

Он је истакао да је Одбор за политички систем, правосуђе и управу показао капацитет, не само у погледу контролне и надзорне функције, већ и у погледу расветљавања спорних случајева са криминалном позадином.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала