Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Доказ да се у Приштини праве листе за прогон Срба“: Оштре реакције на објаву Куртијевог посланика

© Tanjug / STRСрби у Рудару
Срби у Рудару - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је најновији списак за хапшење Срба још један доказ да постоје листе за прогон Срба које се праве у Приштини и да је очигледно да Курти једино зна за хапшења и убиства Срба као своје методе деловања.
"Ово је директно угрожавање безбедности, како породице Вучић, председниковог брата и сина, тако и нашег народа у покрајини, јер им се оваквим списковима директно ставља мета на чело" упозорио је Петковић, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Он је упитао и "да ли су они заправо те жртве о којима је пре неки дан говорио Курти и хоће ли, као што неће, реаговати неко из међународне заједнице?"
"Јасно је због чега се дан након величанственог скупа српског народа у Рудару објављују овакви спискови и листе за прогон. На овај начин види се вишеструка нервоза Владе у Приштини због немогућности да се другачије супротстави српском јединству и мирном, демократском, ненасилном отпору на барикадама, а скуп је подржао и сам председник", навео је Петковић.
Он је истакао да Београд све време упозорава на то да постоје Куртијеве листе неподобних Срба, иако његови поједини функционери то покушавају невешто да демантују.
"Нека се не играју српским главама, јер ће за сваку Курти бити директно одговоран", поручио је Петковић.
Посланик Самоопредељења, странке премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Арменд Муја објавио је списак са називима, како је навео, "српских криминалних организација и њихових руководилаца", тражећи њихово хапшење.
На списку, који је Муја објавио на душтвеним мрежама, наведена је Цивилна заштита, за коју тврди да су је формирали Горан Ракић, Игор Симић, Славко Симић, Милош Перовић, Ненад Ђурић и Стеван Павићевић.
"Северна Бригада, формирана од стране Андреја Вучића (брат председника Александра Вучића), Милана Радоичића, Звонка Веселиновића и Радуле Стевића", написао је Муја.
Муја је на списку навео и, како стоји, "екстремистичке десничарске организације везане са Русијом, СПЦ и САНУ, Народна патрола, (Дамјан Кнежевић, Данило Вучић - син председника Србије и Александар Филиповић)".

Српска листа: Јавни линч и цртање мете на чело Србима

Српска листа је овим поводом саопштила да мржња Аљбина Куртија према свему српском иде дотле да се јавно објављује нова листа за прогон Срба, на којој су чак и брат и син председника Александра Вучића, који немају никакве везе са демократским, мирним протестима српског народа на барикадама.
Тако је посланик Аљбина Куртија из редова Самоопредељења Арменд Муја објавио још једну листу за прогон Срба са Косова и Метохије, а коју Курти и његов министар Свечла упорно покушавају да сакрију, додаје се у саопштењу.
"Састављањем и јавним објављивањем листи за прогон Срба од стране Приштине и Куртијевих подрепаша представља јавни линч и цртање мете на чело Данилу и Андреју Вучићу, руководству најјаче партије Срба на Косову и Метохији и виђенијим Србима са Косова и Метохије, чиме се најдиректније угрожавају њихови животи", наводи Српска листа.
Како кажу, без обзира на упорно понављање лажних изјава и прикривања стварних циљева Аљбина Куртија, да протера Србе са Косова и Метохије, свакога дана се откривају детаљи тог плана.
Српска листа позива међународну јавност да хитно и јавно осуди овакав прогон Срба.
"Овакве изјаве најдиректније оправдавају постојање барикада и мирног отпора српског народа који не пристаје на омчу око врата коју му је наменил Курти", закључује Српска листа..
Протест Срба у Рудару - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СРБИЈА
„Курти, Космет није твоја прћија, ово је наша дедовина“: Више хиљада Срба окупљено у Рудару /видео/
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
Председник Вучић и чланови његове породице на списку Срба за хапшење који објављују Куртијеви људи
Барикада код села Рударе - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
СРБИЈА
Срби на северу Косова и Метохије 14 дана на барикадама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала