- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Мирослав Максимовић и Евгеније Водолазкин добитници награда Андрићевог института

© Sputnik / Александар МилачићСпоменик Иву Андрићу
Споменик Иву Андрићу - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Српски песник Мирослав Максимовић добитник је књижевне „Велике награде Иво Андрић“ за животно дело коју додељује Андрићев институт. Признање за најбољи роман добио је руски писац Евгеније Водолазкин за остварење „Бризбејн“.
Добитник награде за животно дело, Мирослав Максимовић, један је од најзначајнијих савремених српских песника, чија су дела превођена на многе стране језике.
Слађана Илић, председница жирија истакла је да његова поезија приказ животних радости и тешкоћа модернога човека.
„Његов опус садржи и аутопоетичке мотиве и теме, свест о природи песме и певања, али и успостављања односа између високоосетљивог бића песника и света у којем је затечен“, рекла је Илићева.
За члана жирија Мила Ломпара, Максимовићева поезија је специфичан глас у српској књижевности.
„Он је врло дуго био песник свакодневице и уобичајеног тока ствари, који је захтевао депатетизуjући говор. Он је неутралисао високе патетичне доживљаје егзистенције“, нагласио је Ломпар.
Награду за роман године добио је Еевгеније Водолазкин за роман „Бризбејн“. Један је од нјзначјних савремених руских писаца. Оправдао је високе критеријуме признања које додељује Андрићев институт.
„Овдје је реч о првокласном руском писцу који враћа поверење у контиуитет руског духа и руске културе. Доктор је филологије, ученик славног академика Лукачова. Водолазкин је почео да пише тек у 40. години, јер се до тада припремао да буде озбиљан стваралац“, каже члан жирија Желидраг Никчевић.
„Велика награда Иво Андрић“ додељује се од 2015. године, када су награђени Матија Бећковић и Владимир Кецмановић, а након њих лауреати су између осталих били Душан Ковачевић, Рајко Петров Ного, Захар Прилепин, Ју Хуа и Петер Хандке, пренела је РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала