- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Петњичани траже гранични прелаз према Србији

© Небојша ПоповићСело Петњица у општини Шавник, одакле су Караџићи
Село Петњица у општини Шавник, одакле су Караџићи - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Мештани бихорског села Савин Бор затражили су од надлежних државних органа да у што краћем року донесу одлуку да се изнад места Крушчица, у делу Пештерске висоравни, отвори гранични прелаз према Србији.
Они кажу да је реч о корисној иницијативи, чијом би се реализацијом дао допринос развоју, не само Бихора, већ читавог севера Црне Горе.
Председник петњичке Месне заједнице Савин Бор, Сенад Растодер, истиче да је народ у Бихору, а нарочито у овом селу и околним местима, природно упућен на сарадњу са људима који живе у том дели Пештерске висоравни.

„Нас са Србијом раздваја само административна граница и ништа друго. Одавде до Тутина је удаљеност исто као до Петњице“, казао је Растодер у изјави за портал РТЦГ.

Додаје да се успостављањем државне границе на овом подручју локално становништво суочило са свакавим проблемима, јер им је у овом делу онемогућен слободан пролаз ка територији Србије.
„Зато је потребно у што краћем року отворити гранични прелаз на Пештерској висоравни како би се становништву из пограничног појаса омогућило да из економских, рођачких и суседских односа несметано прелази границу“, каже председник месне заједнице Савин Бор.
Растодер каже да би отварање граничног прелаза у делу Пештерске висоравни позитивно утицало на изградњу путне инфраструктуре и смањивање регионалних разлика.
Иако се ради о планинском месту, смештеном на преко хиљаду и двеста метара надморске висине, у месној заједници Савин Бор живи преко 500 становника.
Да живот у овом крају није стао указује и основна школа на Савином Бору која са подручним одељењима броји преко 120 ученика.
Становници овог и суседних села, као и петњичке општине, траже само краћи пут до суседа на Пештерској висоравни. Случај бихорских села у дијелу према Пештерској висоравни најбоље илуструје како су административне границе на простору бивше Југославије прекинуле везе међу људима, који су природно упућени једни на друге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала