- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Под условима Вашингтона и Кијева: Зашто Русија неће пристати на „мировни план“ Зеленског

© AP Photo / Andrew HarnikЗеленски на конференцији за медије са Бајденом
Зеленски на конференцији за медије са Бајденом - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Током посете Вашингтону, украјински председник Владимир Зеленски усагласио је са америчким председником Џозефом Бајденом десет тачака предлога за мир које ће подразумевати преговоре са Русијом али под њиховим условима.
У ове услове ће спадати прекид специјалне војне операције, повлачење руских снага и повратак у састав Украјине руских територија – Крима и Донбаса. Међутим, Русија на ове сумануте идеје Зеленског никада неће пристати, оцењују за Спутњик руски експерти.
„Украјина је већ дала предлоге о којима сам разговарао са председником Бајденом. Срећан сам што је амерички председник подржао нашу мировну иницијативу“, изјавио је Зеленски.

Мир, али под условима Бајдена и Зеленског

Како каже за Спутњик водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука Константин Блохин, „мировни план“ Зеленског представља могућност преговора између Русије и Украјине, али искључиво под условима Вашингтона и Кијева.
„Ови услови, највероватније укључују повратак Крима у састав Украјине и наших нових територија које су постале део Русије. Осим тога, није искључено да ће у ових десет тачака предлога за мир ући и размештање војне инфраструктуре земаља НАТО-а на територији Украјине, као и финансијски захтеви за репарације по којим ће Русија требати да надокнади штету коју је наводно причинила Украјини током специјалне војне операције“, објашњава наш саговорник.
Циљ мировног плана Зеленског је, према речима руског политиколога Јурија Светова, предаја и капитулација руске државе.
„Овде се ради о томе да Русија по овим предлозима треба да заустави специјалну војну операцију, повуче своје трупе са територије Украјине, пристане да јој се суди, плати репарације...Такође, у ових десет тачака предлога за мир спада и улазак Украјине у НАТО, којој ће земље-чланице Алијансе гарантовати безбедност“, констатује саговорник Спутњика.
На питање зашто је украјински председник Владимир Зеленски усагласио десет тачака предлога за мир баш са америчким председником Џозефом Бајденом, Светов каже да Зеленски ниједан корак не може да направи без Бајдена коме наводни мировни план иначе иде у прилог.
„Американци су целом свету отворено изјавили да желе да победе Русију у Украјини и да ће за то учинити све осим директног војног окршаја са руском државом“, објашњава стручњак.

Русија неће пристати на „мировни план“ Зеленског

Међутим, према речима Блохина, Русија неће пристати на „мировни план“ Зеленског.
„Зеленски је одласком у Вашингтон имао циљ да усагласи своје акције са Бајденом, док је амерички председник желео да покаже солидарност са Украјином. Јасно је да је цела ова ствар неприхватљива за Русију. И руска држава неће пристати ни на шта. Зеленски је изјавио да је њему потребан мир, али, очигледно тај мир може бити само под америчким и украјинским условима. Ипак, мир се заснива на обостраним интересима“, наглашава саговорник Спутњика.
Треба напоменути да је у среду уочи састанка Бајдена и Зеленског, координатор стратешких комуникација Савета за националну безбедност САД Џон Кирби изјавио да амерички и украјински председници планирају да разговарају о иницијативи украјинског лидера за постизање мира и окончање сукоба у Украјини.
Ипак, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Москва не зна ништа о новом „мировном плану“ украјинског председника Владимира Зеленског.
Подсетимо, амерички лист „Волстрит џорнал“ објавио је, позивајући се на изворе у европским и украјинским дипломатским круговима, да сарадници Зеленског дорађују његов план за мирно решавање кризе у Украјини од десет тачака и да план треба да буде представљен у фебруару.
Међутим, Зеленски је још у новембру изјавио да Кијев има свој „план за постизање мира“ који се састоји од 10 тачака. Међу њима су осигуравање нуклеарне, прехрамбене и енергетске безбедности, размена заробљеника по формули „сви за све“, обнављање територијалног интегритета Украјине, „повлачење руских снага“, прекид борбених дејстава.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала