- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Потврђена још једна оптужница за ратни злочин у Добровољачкој у Сарајеву

© Фото : Youtube/slavicnet/PrintscreenНапад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године
Напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Суд БиХ потврдио је оптужницу против Керима Лучаревића која га терети за злочин против ратних заробљеника, рањеника и болесника, цивилног становништва, као и за противправно убијање и рањавање непријатеља у сарајевској Добровољачкој улици, 3. маја 1992.
Оптужница Лучаревића терети да у својству команданта Војне полиције Републичког штаба Територијалне одбране (ТО) Републике БиХ, није предузео нужне и разумне мере да буду кажњени починиоци убистава војника и цивила након напада и заустављања колоне тадашње ЈНА у Добровољачкој улици, као и они који су војнике психички и физички злостављали, иако је, како се наводи у оптужници, за иста кривична дела знао или је могао да зна.
Лучаревић, наводи се, такође, није предузео ништа да спречи починиоце који су злостављали заробљенике у просторијама ФИС-а, Штаба ТО-а РБиХ у згради Председништва РБиХ и на петом спрату Централног затвора, као и да су у томе учествовали њему подређени војни полицајци, пише сарајевски портал Детектор.
Тужилаштво је раније саопштило да је у Добровољачкој улици 3. маја 1992. убијено осам особа са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањене су 24 особе, а заробљено више десетина војника и цивила, који су мучени, злостављани и затворени у три објекта у Сарајеву.
За догађаје у Добровољачкој улици подигнута је оптужница која је обухватила и некадашње политичке, војне и полицијске функционере међу којима су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахта, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишка, а суђење је почело недавно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала