- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминуо Масимо Савић

CC BY 2.0 / rom@nski photo from Rakov Potok, Hrvatska / Масимо Савић
Масимо Савић - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Певач Масимо Савић преминуо је данас у 60. години, јавили су хрватски медији.
Тужну вест објавио је „Аквариус Рикордс“, пренео је „Вечерњи лист“, а од Масима су се на друштвеним мрежама емотивном објавом опростиле супруга Ени и ћерка Мирна.
„Наш тата, супруг, понос и љубав, Масимо Савић, напустио нас је након кратке, али херојске борбе. Иако је отишао са овога света, у нашим ће душама живети вечно; насмејан, топао, снажан, пун љубави и саткан од уметности. Заувек ћемо бити твоје цуре. Ени и Мирна“, стоји у њиховој објави.
Масимо је рођен 6. Јуна 1962. године у Пули, а средњу школу завршио је у Загребу где је и почео своју музичку каријеру. Године 1983., као вођа легендарне групе „Доријан Греј“ издаје први албум „Сјај у тами“, а две године касније други албум „За твоје очи“.
Група се прославила понајвише захваљујући феноменалном препеву групе „Walker Brothers“ The sun ain't gonna shine anymore, али и упечатљивом гласу Масима Савића.
Масимо је детињство провео у Истри. С 12 година отишао је у Милано, а након тога бродом до Аустралије. У Сиднеју је две и по године живео у богаташкој породици, где је његова мајка Елде радила у елитном делу града. У Сyднеју је кренуо у енглеску школу али се вратио у Истру. Међутим, у Аустралији је заборавио хрватски, али је поновно почео да га учи кад се вратио.
Уз пријатеље с којима се стално дружио брзо се прилагодио. Био је члан „банде“ улице, пише Вечерњи лист. У школи је био одличан, певушио је песмице и једва је чекао суботу да би се добро наплесао у дискотеци. Ради слабе контроле у васпитању лошег друштва Масимо је учествовао у релативно озбиљном преступу. Био је на стражи док су његови пријатељи крали ствари из једног супермаркета. Зато је зарадио редовни одлазак код социјалног радника који му је заправо помогао да се стабилизује и нађе нови живот. Све мање излази у лоше друштво и тако је купио електричну гитару.
Године 1979. године Масимо долази у Загреб, уписује се у трећи разред средње школе и убрзо оснива групу „Доријан Греј“.
Године 1983, као вођа групе „Доријан Греј“ издаје први албум – „Сјај у тами“, па две године касније други албум „За твоје очи“.
Договорили су 42 концерта по бившој Југославији, које су чланови бенда одрадили само за дневнице. Остатак зараде отишао је на покривање дуга Југотону. И бенд се распао због беспарице и међусобних оптуживања. Након тога Масимо Савић започиње самосталну каријеру и објављује четири албума.
Следи заокрет у каријери и арт поп и рок пројекти попут албума на енглеском језику „Елементс“ или вокал у групи „Метал гуру“, уз истовремено објављивање петог албума – „Бензина“ 1995. године.
Пет година после, Савић објављује нови албум „Масимо“. Узлазна путања каријере почела је 2002, кад је потписао уговор с „Аквариус рикордсом“ који му издаје албум „Вештина”.
Средином 2011. године, Масимо објављује велилки хит „Из једног погледа“.
Годину 2013. посветио је јубилеју 30 година каријере. Супругу Ени упознао је 1989. која је тада писала песме Јосипи Лисац. Имају ћерку Мирну, новинарку и бившу радијску водитељку.
Масимо Савић био је чест гост Београда где је одржао велики број концерата.
Масимо Савић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2020
Масимо само једном наступа у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала