- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија има одговор на граничну цену нафте, ускоро ће бити објављен Путинов указ

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЦрпљење нафте
Црпљење нафте - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Указ руског председника о реципрочним мерама на граничну цену нафте је практично усаглашен и убрзо ће бити објављен, изјавио је вицепремијер Русије Александар Новак.
Он је у интервјуу за ТВ „Росија 24“ додао да Русија планира да забрани испоруке нафте и нафтних деривата земљама које ће у уговорима захтевати поштовање уведене граничне цене нафте.
Према његовим речима, Москва је спремна на смањење производње због реципрочних мера, те је могуће да ће оно почетком следеће године износити 5-7 одсто.
Новак оцењује да ће цене нафтних деривата у Европи након увођења ембарга на испоруке у фебруару нагло скочити.

„Следеће године, од фебруара, ступа на снагу ембарго на испоруке нафтних деривата Европи и то је веома нејасан моменат са тачке гледишта чиме ће ЕУ заменити руске нафтне деривате. Ми ћемо своје нафтне производе продавати широм света, а Европа ће морати да се потрудити да нађе чиме ће да покрије свој настали дефицит. Истовремено, могуће је да ће цене нафтних деривата тамо, на европском тржишту, знатно скочити“, нагласио је Новак.

На крају, вицепремијер је истакао да је у току активан рад на формирању гасног хаба у Турској и да одлука може бити донета 2023. године.
Руски председник Путин претходно саопштио је да ће већ почетком наредне недеље потписати указ о реципрочним мерама на увођење граничне цене нафте.
Нафтне санкције Запада су ступиле на снагу 5. децембра: Европска унија престала је да увози руску нафту која се транспортује морем, а земље Г7, Аустралија и Европска унија наметнуле су ограничење цене за нафту која се транспортује морем на 60 долара по барелу.
Нафтна платформа у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2022
РУСИЈА
Путин: Ограничење цене нафте је глуп предлог – довешће до катастрофалног скока цена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала