- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Тајна имунитета „суперстогодишњака“

CC0 / Pexels / Пензионер слуша музику и игра
Пензионер слуша музику и игра - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
Пратите нас
Група научника је пронашла један од механизама који би могао да објасни дуговечност код људи старијих од 110 година.
Захваљујући претходним студијама научници су знали да је могућност да било ко од нас доживи више од 110 година веома мала, 1 на према 100.000. Али, након анализе података добијених са пописа становништва из 2015. године у Јапану, они су схватили да се у овој земљи дешава нешто необично јер од 61.763 људи старијих од 100 година њих 146 је имало преко 110 година. Стога су решили да открију како је ово могуће?

Живот после стоте

Многе функције нашег имунолошког система показују прогресивни пад са годинама, ово је феномен који доводи до повећаног ризика од инфекције, рака и одређених аутоимуних болести. А главне промене у вези са имуним системом и старошћу посебно су евидентне код два органа лимфног система - грудној жлезди и коштаној сржи, одговорним за развој зрелих лимфоцита.
„Изузетно дуговечни људи као што су суперстогодишњаци, имају предиспозиције да цео свој живот уживају у добром здрављу. Што значи да њихов имуни систем остаје активан у заштити од инфекција и тумора. Међутим, њихов имунолошки статус је до сада углавном био неистражен“, објашњава Пијеро Карнићи из Лабораторије за транскриптомску технологију РИКЕН центра за интегративне медицинске науке и главни аутор студије.
Све до сада, кад су резултати потврдили да здравље суперстогодишњака може да се објасни развојем већег броја Т ћелија имуног система, способних да се формирају од матичних ћелија и помажу у заштити тела од инфекција или у борби против рака. Поред овог податка, уочено је и да имају јединствене карактеристике које им помажу да се лакше адаптирају, пише „Национална географија“.
Старији људи вежбају - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
РУСИЈА
Чувени руски лекар Лео Бокерија: Како доживети стоту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала