- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Украјинско гранатирање управне зграде железнице у Доњецку - Sputnik Србија

УЖИВО Центар Доњецка без струје; Песков демантује - нетачно да Путин добија „искривљене“ информације

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 303. Дан. Украјинске снаге настављају да концентришу снаге у Артјомовску, а према обавештајним подацима на крововима кућа постављају ПВО. Кијев пребацује инжењерске јединице ка Красном Лиману и наставља да гранатира градове у Донбасу. У неким деловима Украјине проглашена је ваздушна опасност.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:10 23.12.2022
Кијевске снаге гранатирале Мајорск код Доњецка
Украјинска војска гранатирала је место Мајорск у Доњецкој Народној Републици испаливши најмање 10 прјектила калибра 152 милиметра, саопштиле су локалне власти.
Поред Мајорска на мети се нашло и место Дружба на које је испаљено осам пројектила.
21:51 23.12.2022
Песков демантује: Нетачно да Путин добија „искривљене“ информације
Портпарол Кремљa Дмитриј Песков демантовао је наводе медија да руски председник добија „искривљене“ информације када је реч о специјалној војној операцији објаснивши да Владимир Путин има више канала путем којих комуницира о ситуацији на терену.
„Све тврдње да Путин добија искривљене информације су нетачне. Председник, као и раније, има више канала одакле добија информацију“, истакао је Песков.
Претходно је лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на неименоване изворе, саопштио да Путин, наводно, свако јутро добија писмени брифинг о специјалној војној операцији у Украјини, али да се информација веома пажљиво пласира као и да се истичу углавном успеси руске војске, док се неуспеси умањују. Такође, лист наводи да те брифинге на Путинов сто сваког јутра доставља Федерална служба безбедности (ФСБ) која „преуређује“ извештаје за стручњаке Савета безбедности, који потом прослеђују секретару СБ.
21:50 23.12.2022
19:49 23.12.2022
НАТО: Русија жели да замрзне конфликт у Украјини
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оптужио је Русију да намерава да замрзне конфликт у Украјини како би се припремила за нову офанзиву.
Он је у ауторском чланку за „Фајненшл тајмс“ истакао да на тај начин Русија намерава да се прегрупише, наоружа и да се припреми за нови напад.
Такође је оптужио Москву и да је незаинтересована да реши конфликт и истакао да ће Алијанса наставити да подржава кијевски режим.
19:46 23.12.2022
Ново гранатирање: Центар Доњецка без струје
Украјинске снаге испалиле су 15 пројектила из вишецевних ракетних лансера на Кијевску четврт Доњецка, саопштиле су локалне власти.
Напад је изведен у 20.40 по локалном времену.
Убрзо након тога саопштено је да је центар Доњецка остао без струје, вероватно као последица гранатирања украјинских снага.
За сада нема информација о евентуалним жртвама.
15:35 23.12.2022
14:20 23.12.2022
Сниматељска екипа „РТ Арабик“ нашла се под ватром на периферији Доњецка, новинари нису повређени, али је рањено неколико особа које су се налазиле у близини, саопштио је „РТ“ на свом Телеграм каналу.
У саопштењу се додаје да је екипа сада на безбедном.
12:48 23.12.2022
Кијев пребацује западне плаћенике на део фронта на подручју Лисичанска, јер су војници Оружаних снага Украјине побегли са тих положаја, саопштио је командант батаљона Другог војног корпуса Народне милиције ЛНР под надимком „Чечен“.
Према његовим речима, припадници украјинске војске не могу да издрже притисак, те да на то подручје долазе плаћеници из земаља чланица НАТО и украјински нацисти, нацистички батаљони.
Он је истакао да је ситуација у делу фронта код Лисичанска „константно напета“, али да то не спречава офанзиву руске војске.
12:19 23.12.2022
Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у већини области у Украјини.
Поред Николајевске и дела Херсонске области под контролом Кијева, узбуна за ваздушну опасност објављена је и у Кијевској, Черкаској, Полтавској, Николајевској, Харковској, Черниговској, Дњепропетровској, Одеској, као и у делу Запорошке области.
11:18 23.12.2022
Гранатирање Запорошке нуклеарке је практично престало, ситуација је у потпуности под контролом, изјавио је вршилац дужности губернатора те области Евгеније Балицки.
11:02 23.12.2022
Експлозија аутомобила у центру Мелитопоља представља терористички акт, изјавио је председник покрета „Заједно са Русијом“ и члан главног административног одбора Запорошке области Владимир Рогов.
„Дошло је до експлозије аутомобила. То је, несумњиво, терористички акт иза кога стоје војници кијевског режима“, сматра Рогов.
У експлозији аутомобила на паркингу испред парка „Горки“ у центру Мелитопоља повређене су две особе, а нема информација о погинулима.
09:22 23.12.2022
07:46 23.12.2022
Посета украјинског председника Владимира Зеленског Вашингтону сигнализира да Кијев не постиже успехе у сукобу са Русијом, оценио је аналитичар агенције Блумберг Хел Брендс.

„Зеленски не би дошао у Вашингтон да је све како треба“, оценио је он и навео да је у Белој кући све већи замор због финансирања Кијева, а да су скептични ставови републиканаца који су освојили већину у Представничком дому Конгреса повод за забринутост Украјине.

07:41 23.12.2022
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ван Ји разговарали су телефоном, а амерички званичник је, између осталог, изразио забринутост због рата у Украјини и опасности који он представља за безбедност у свету и економску стабилност.
07:39 23.12.2022
Зграда амбасаде Русије у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
РУСИЈА
Русија: Покушаји да се подрије наш технолошки развој осуђени на неуспех
07:37 23.12.2022
Ваздушна опасност проглашена је јутрос у Николајевској области Украјине и делу Херсонске области под контролом Кијева.
Подсетимо, удари руских снага на украјинску инфраструктуру почели су 10. октобра, два дана након терористичког напада на Кримски мост иза којег, како наводе руске власти, стоје украјинске специјалне службе.
07:34 23.12.2022
Троје цивила је погинуло, а четворо је рањено у протекла 24 сата на територији ДНР услед гранатирања украјинских снага.
07:33 23.12.2022
Официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко изјавио је да команда украјинских снага пребацује снаге ка Красном Лиману и да се јединице ојачавају оклопном инжењерском техником и самоходним топовима.
07:29 23.12.2022
Украјинске снаге настављају да концентришу снаге у Артјомовску, а према обавештајним подацима на крововима кућа у Артјомовску постављају ПВО, рекао је официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.
Према његовим речима, у подрумима се формирају привремене болнице а довозе се и храна и муниција.
Артјомовск (Бахмут, како га зову Украјинци) је град који се налази северно од Горловке на територији ДНР која је под контролом Кијева. Важно је транспортно чвориште за снабдевање украјинских снага у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала