- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аутобуси искрцали мигранте испред куће Камале Харис, Бела кућа оштро протестовала /видео/

© AP Photo / Carolyn KasterКамала Харис
Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Неколико аутобуса с мигрантима искрцано је испред вашингтонске резиденције америчког потпредседника Камале Харис. Неки мигранти су по хладном времену носили само мајице кратких рукава, а касније су добили ћебад.
Ејми Фишер, волонтерка Мреже солидарне узајамне помоћи мигрантима, која од пролећа прима мигранте послате у Вашингтон Ди-Си, рекла је да је организација била спремна за доласке миграната у суботу увече јер су о томе раније добили обавештењеод невладине организације која ради на граници у Тексасу.

Непрофитне организације помогле мигрантима

Међу искрцаним мигрантима су били тражиоци азила из Еквадора, Кубе, Никарагве, Венецуеле, Перуа и Колумбије. Фишерова тврди да су аутобуси требали да иду за Њујорк, али су преусмерени у главни град због мећаве која је нарочито погодила северне савезне државе САД. Иначе, аутобуси пуни миграната стижу у Вашингтонсвакодневно од априла.
„SAMU First Response“, непрофитна организација која помаже мигрантима откако су аутобуси почели да долазе у главни град САД, такође је била на терену у суботу увече помажући. „Заједница Ди-Сија дочекује аутобусе из Тексаса од априла. Свеједно нам је,хладно време или Бадњи дан, увек смо овде и дочекујемо људе раширених руку“, поручила је Фишерова.
Није јасно ко је одговоран за слање миграната испред резиденције потпредседнице, иако је раније ове године гувернер Тексаса Грег Абот послао аутобусе с мигрантима на север, укључујући и локацију испред кућепотпредседника САД. Бела кућа је и у овом случају окривила гувернера Тексаса назвавши овај догађај окрутним, срамотним и опасним чином.

Три републиканска гувернера слала мигранте на север

„Гувернер Абот оставио је децу на ивици пута на температурама испод нуле на Бадње вече без координације с било којим савезним или локалним властима. Као што смо у више наврата рекли, спремни смо да радимо с било ким - републиканцима или демократама, на правим решењима, попут свеобухватне имиграционе реформе и мера безбедности граница које је председник Бајден послао Конгресу првог дана на дужности, али ове политичке игре не постижу ништа и само доводе животе у опасност“, рекао је портпарол Беле куће Абдулах Хасан.
Абот је један од најмање три републиканска гувернера који су ове године преузели „заслуге“ за превоз миграната аутобусима или авионима на север у знак протеста против имигрантске политике Бајденове администрације. Претходно је у јуну потврдио да је његова држава у то време послала аутобусе испред резиденције Камале Харис, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала