Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Додик: Питање положаја Срба на Косову и Метохији није само питање њих, већ и нас у Српској

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Питање положаја Срба на Косову није само питање њих самих и Србије, него је то питање и нас у Републици Српској, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.
"Стално сам у контакту са председником Вучићем око ових питања, већ дужи низ дана уназад и упознат сам са тим детаљима, одлучношћу и ставу председника и државног руководства Србије да очува и подржи наше људе", рекао је Додик за Пинк.
Према његовим речима, сви који покушавају било шта да учине морају да знају да је Република Српска и њен народ уз председника Александра Вучића и уз људе на КиМ.
"Овде Република Српска није задовољна статусом и односном странаца према ономе што јесте наш статус и ако неко мисли да је завршио овде посао свакако мора да разуме да то апсолутно није тако, да у том погледу ми у Републици Српској будно пратимо начин и ароганцију којом странци покушавају да мотивишу Куртија и остале како би на насилан начин ударили на оправдане захтеве и на саме Србе на Косову", казао је Додик.
Он је истакао да Република Српска чека тренутак да буде свима јасно да се не може веровати странцима.
"Ми не можемо овде да прихватимо њихове интервенције, поготово њихову ароганцију у последње време која иде за тим да је Република Српска, била ил' не била, криве за све, а тиме наравно и Србија, тако да је апсолутно јасно да Србија не може да одустане од неколико важних ствари, а то је питање Косова и Метохије, као нашег државног и матичног питања и наравно питања односа према Русији", додао је Додик.
Према његовим речима, Србија не жели да уруши вековно пријатељство са Русима и зато они не могу да разумеју ни председника Србије, ни Србе у Репубици Српској, ни Србе у целини.
"Видљиво је да Немачка покушава да једном арогантном политиком држи лекције и нама, и Србији, Србима у целни", нагласио је Додик.
Он је подсетио на Први и Други светски рата и додао да морамо да се присетимо сви Ханса Дитриха Геншера, који је разбио Југославију тражећи да се напрасно признају Словенија и Хрватска и допринео увођењу рата у Босни и Херцеговини.
"Ако је ико крив за грађански рат у Босни и Херцеговини то је интервенционистичка политика тадашње Немачке, а сада видимо да су се после Меркелове вратили на сцену неки који своје незнање о геополитици, па чак и историјским питањима, покушавају нама овде да одрже лекције и о самом Косову и у Републици Српској држећи да ми само треба њих да пратимо и не добијемо ништа за то", истако је Додик.
Према његовим речима, они не схватају да Срби као народ нису никада ни желели да нешто добију, а изгубе своју слободу.
"То никада неће схватити зато морамо да будемо заједно и зато смо ми вечерас и свих наредних дана шта год било уз председника Вучића и руководство и Србе на Косову и учинићемо све да им олакшамо њихову ситуацију'', рекао је Додик, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала