- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Емир Кустурица добитник награде „Дејан Медаковић“ за књигу „Видиш ли да не видим“

© Sputnik / Лола ЂорђевићЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Жири за доделу награде „Дејан Медаковић“ донео је једногласну одлуку да ту награду Издавачког предузећа „Прометеј“ за 2022. годину додели Емиру Кустурици за књигу „Видиш ли да не видим“ у издању Српске књижевне задруге.
Како је жири образложио, Емир Кустурица је написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу — путопис у животопис Петера Хандкеа.
„Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености“, пише у образложењу награде.
То је, истовремено, књига о властитом одрастању и детињству.
Прожета личним опсервацијама и импресијама, у сталном преплитању са литературом, опседнута карактером и описом ходача по жици на градском тргу/сајли изнад Дрине код Вишеграда, са богатим реминисценцијама на филмску уметност, особито на „Небо над Берлином“ Вима Вендерса, и Кустуричина књига је путопис.
У том путопису централна фигура је њен јунак, Петар Апостол Спелеолог, истраживач заборављених старина, етичких и естетских.
Књига Емира Кустурице је филозофски трактат кад и новинска репортажа, путописни бревијар када и филмски журнал, биографско штиво кад и мемоарска литература, љубавна исповест кад и хроника злочина и мржње, есеј о категоријалности времена кад и лирско ходочасничко путовање од Вишеграда, Сарајева, Мећавника, Стокхолма до Велике Хоче, стоји у образложењу.
Како је најављено, свечано уручење награде биће одржано 10. јануара 2023. године у Новом Саду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала