- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Ренесанса угља | Енергија Спутњика

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаБагер на складишту угља
Багер на складишту угља  - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Актуелна енергетска криза, односно недостатак природног гаса и електричне енергије, што је довело до поскупљења ових енергената, поново је у фокус ставила угаљ.
Иако поборници транзиције ка зеленим изворима енергије и даље угаљ држе у врху црне листе енергената потрошња овог горива расте јер се поново пале термоелектране. Немачка је, на пример, поново активирала конзервиране термоелектране на угаљ и сада у њима производи око 30 одсто електричне енергије а Велика Британија отвара затворени рудник угља.
У Европу се, иначе, угаљ се увози из Аустрталије, Индонезије... након што је Брисел донео пакет санкција којим се од августа забрањује увоз руског угља.
Србија, која две трећине струје производи у термоелектранама на угаљ због дугогодишње лоше политике отварања нових копова, а која је прошлог децембра показала колико је то било погрешно, ове године увози угаљ, такође из Индонезије али и околних земаља. То је допринело томе да Електропривреда Србије успева да чак и извезе одређене количине електричне енергије.
Произвидња угља у Србији, међутим, и даље има великих проблема.
О томе како би требало газдовати површинским коповима лигнита, али и проблемима са којима су суочени јамски рудници угља, што је био и разлог штрајка рудара Јавног предузећа Површинска експлоатација угља (ЈП ПЕУ) Ресавица, треба ли отварати нове руднике угља... у данашњој еисији „Енергија спутњика“ Јелица Путниковић разговара са стручњаком за угаљ, др Дејаном Барјактаровићем, помоћником директора сектора за регионалну геологију у Геолошком заводу Србије.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Ренесанса угља | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала