Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Невиђен потез против српског патријарха – мета је српски народ

© Фото : Драган С. Танасијевић/Спутњику уступила СПЦПатријарх Порфирије у Пећкој патријаршији
Патријарх Порфирије у Пећкој патријаршији - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Одлуком да патријарху Порфирију забране улазак на КиМ, привремене приштинске институције су посредно рекле какав је њихов однос према хришћанском наслеђу и вери. Самим тим, њима се никако не може поверити хришћанска православна баштина на чување и то би свет требало да схвати.
Овако историчар религије др Јован Јањић коментарише одлуку приштинских власти да забране улазак патријарха српског Порфирија на КиМ. Патријарх је данас покушао да уђе у јужну српску покрајину, где је требало да борави три дана и да одржи службу у Пећкој патријаршији, али је задржан на прелазу Мердаре.

Приштина крши основна људска права

Према Јањићевим речима, потез приштинских институција јасно показује да режим Аљбина Куртија покушава да се представи као ексклузивни арбитар, не само у политичком, већ и културолошком, духовном и сваком другом смислу – да они одлучују ко може да задовољава духовне потребе грађана који вековима живе на КиМ.
„То је угрожавање основних људских права. На тај начин власт се легитимише као неко ко угрожава основна људска права, а истовремено они на тај начин делегитимишу и све спонзоре тобожње државности Косова“, наводи Јањић.
Како он каже, забрана уласка српском патријарху на КиМ служи истом циљу као и признања које је ова лажна држава добила од појединих земаља – да се приштинске институције представе као главни арбитар који одлучује о свему, чиме се прејудицира коначно решење косовског питања.

Забрана уперена против Срба на КиМ

До сада, српским духовним поглаварима није било забрањивано да дођу на Косово и Метохију, поготово у Пећку патријаршију, седиште српских патријараха.
„То што приштинске власти забрањују патријарху српском да служи у Пећкој патријаршији није толико уперено против њега. То је, у ствари, уперено против православног народа на КиМ. Он може да служи службу било где, али он је имао потребу, као што је то радио и патријарх Павле, да на велике празнике буде са нашим народом да им да духовну радост и духовну утеху“, објашњава Јањић.
Приштинске власти не само да угрожавају основна људска права православних грађана КиМ, већ им се и свете, јер им забрањују да прославе празнике у присуству свог верског поглавара, категоричан је наш саговорник.
Према Јањићевим речима, Београд треба да чини оно што Устав Србије захтева – да се КиМ третирају као саставни делови Србије, што се, пак цркве тиче, она треба да делује онако како канони и Устав СПЦ регулишу – да је Епархија рашко-призренска, која покрива подручје КиМ саставни и органски део СПЦ.
„Али, истовремено и да указују на сво насиље које спроводе приштинске власти над српским православним народом на КиМ и да са тиме упознају светску јавност. Надамо се да ће некоме прорадити савест и да ће они који толеришу такво стање осетити одговорност што се не диже глас против угрожавања основних људских права, данас, када смо већ увелико загазили у XXИ век. То је срамота свих оних који стоје иза таквог насиља, односно иза власти у Приштини“, категоричан је Јањић.

Терористи пресвукли униформе и ставили кравате

Српски патријарх заправо је добио услове из Приштине под којима би му било омогућено да уђе на КиМ – а они подразумевају осуду оних који на барикадама протестују против Куртијевог режима, као и осуду наводног „киднаповања косовских држављана српске националности од стране безбедносних агената Србије“.
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
СРБИЈА
Три скандалозна услова Приштине за улазак патријарха Порфирија на Косово
Професор на Богословском факултету у Фочи, протојереј ставрофор др Дарко Ђого, напомиње да деловање српског патријарха не проистиче из добре воље привремених приштинских институција. Патријарх је, по природи своје функције, упућен на косовскометохијске манастире, као и на верни народ.
„Његово присуство на КиМ је ствар грађанског права сваког човека који живи на КиМ, који је Србин и православац. То није нешто где би било која власт могла да поставља услове и да на било који начин коментаришу. У нормалним околностима, овакав један сценарио био би незамислив“, истиче он.
Што се тиче дијалога са такозваним приштинским властима, Ђого је категоричан да се не уопште не ради о властима, већ о, како каже, криминогеном структуром која је, због своје вазалне спремности да послужи геополитичким центрима моћи на Западу, добила прилику да обуче плашт власти и изиграва је на једној окупираној територији.
„Човека, са једне стране, изненађује тај сценски приказ који они изводе. Изненађује и ниво репресије који су очигледно спремни да примене према патријарху. А то је у ствари покушај инхибирања страха; да се људи замисле: ако „власти“ чисто терористичког порекла нешто тако могу да учине српском патријарху, то је сигнал обичном човеку, Србину јужно од Ибра или на северу, шта тек он да очекује“, објашњава Ђого.
Живимо у временима у којима је најпре било омогућено једној терористичкој организацији да „пропере“ своју биографију, да садисти и киднапери ставе кравате и изигравају цивилну власт. Стога и не треба да нас чуди како се понашају према патријарху.
„Ту је много већи проблем у онима који су им омогућили да пресвуку униформе и остваре своје науме тако што ће сада терорисати српски народ који и даље живи на својим вековним огњиштима“, закључује Ђого.
Патријарх Порфирије на прелазу Мердаре - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
СРБИЈА
Патријарх Порфирије упркос забрани кренуо на Косово: Заустављен на Мердару /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала