- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан разобличава лицемерје ЕУ на које су Срби већ огуглали - из Брисела стиже казна за Мађарску

© AP Photo / Laszlo BaloghВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Дан после иницијативе мађарског премијера за распуштањем Европског парламента, Европска комисија блокирала је 22 милијарде евра које је Мађарска требало да добије из европских фондова за кохезију.
Александар Митић из Института за међународну политику и привреду подсећа да је Орбан већ годинама у озбиљном сукобу са европским институцијама и да је то посебно очигледно у односу према Европској комисији и Европском парламенту са којима се не слаже по низу питања, које бриселска бирократија сматра фундаменталним.
Реч је о питањима миграција, ЛГБТ права и сличним по којима је последњих година било доста тензија између Орбана и администрације ЕУ.

Спрдња са дволичним Европским парламентом

Орбанов захтев за распуштањем Европског парламента могао би се назвати неком врстом спрдње са том институцијом с обзиром да је из парламента добијао веома озбиљне критике и разне опструкције поготово по питању владавине права и борбе против корупције, сматра Митић.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СВЕТ
Орбан: Мађари за распуштање Европског парламента због актуелног скандала
„Он је у најновијем случају 'Катар гејта', односно корупције потпредседнице Европског парламента, желео да практично покаже колико је дволичан Европски парламент. Наравно, за нас у Србији који практично већ двадесетак година суочавамо са тим лицемерјем и дволичношћу Европског парламента то није ништа ново, међутим, чињеница је да је потпуно друга ситуација кад једна чланица ЕУ, колико год она била атипична, врло озбиљно критикује не само тај случај, већ и апелује на укидање Европског парламента“.
Према Митићу, Орбан практично апелује на реконфигурацију Европског парламента како би та институција била репрезентативнија у односу на то како он замишља ЕУ – не као федералну Европу већ као асоцијацију суверених држава у којој би државе чланице требало да имају много значајнији удео одлучивања у односу на европарламентарце.

Освета Брисела – наставак опструкције Мађарске

Кад је реч о блокади 22 милијарде евра намењених Мађарској, Митић истиче да је већина у Европском парламенту изузетно негативно настројена према Орбану и да ће наставити да опструира Мађарску блокадом фондова и на друге начине. А то није ништа ново јер се са тим Орбан и Мађарска суочавају већ дуги низ година.
За иницијативу за распуштањем Европског парламента Орбан би могао да рачуна на подршку одређених партија али и држава које се залажу за суверенистички приступ ЕУ.
„Очигледно је да ће Орбан моћи да добије одређену подршку и у Пољској, добиће подршку и у читавом низу земаља од партија које су суверенистичке, пре свега француских и аустријских, тако да ће имати одређену подршку. Међутим, не верујем да у овом тренутку та његова иницијатива може на било који начин да буде конкретизована и да ће имати већину за промену статуса Европског парламента“, закључио је Митић.
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
РЕГИОН
Европска комисија блокирала 22 милијарде евра намењених Мађарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала