- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Понос британске морнарице више провео на поправци него на мору

© AP Photo / Steve ParsonsНосач авиона Краљевске морнарице "Принц од Велса"
Носач авиона Краљевске морнарице Принц од Велса - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Понос морнарице Уједињеног Краљевства и један од два британска носача авиона „Принц од Велса“, провео је више времена на поправкама него што је пловио морима, пишу британски медији.
Коштао је три и по милијарде евра и највећи је брод откако је пре три године постао део британске флоте. Међутим, тренутно је усидрен у бродоградилишту у Шкотској пошто се у августу ове године покварио у близини острва Вајт на југу Енглеске, само дан након поласка у четворомесечну мисију у Сједињене Америчке Државе.
Брод тежак 65 хиљада тона и дугачак 284 метра имао је низ техничких проблема, а последњи који га је усидрио био је са пропелером.
Адмирал сер Тони Радакин, како пише „Тајмс“ изјавио је да су проблеми са бродом дубоко фрустрирајући пошто није у довољно добром стању. Адмирал је рекао да су у питању капитални пројекти током којих ствари понекад крену погрешним путем.
Озбиљнији проблеми почели су пре две године када је због цурења у машинској просторији ниво воде достигао скоро један метар и потопио електричне ормаре и цеви. Али то није био први проблем овог брода. Неколико месеци раније се кров стамбеног блока урушио због чега су морнари били изложени временским непогодама.
Исте године је више од 100 чланова посаде морало да проведе ноћ на другом британском носачу „Краљица Елизабета“, након што је погон „Принца од Велса“ привремено оштећен.
Између октобра 2020. и априла 2021. године брод је на поправци због поплаве провео 193 дана, а процењује се да је цена санације била око 3,7 милиона eвра. После тога брод је отпловио до Гибралтара, али годину дана касније се поново покварио.
У августу је напустио је Портсмут и запутио се у Америку на заједничке вежбе, али је на крају завршио у Роситу због озбиљних оштећења на осовини пропелера. Из шкотског бродоградилишта требало би да изађе у марту.
Анализа Министарства одбране Велике Британије показала је да је брод од првог дана до данас на мору провео само 267 дана, док је на поправкама провео 269 дана закључно са 26. децембром.

„Проблем са осовином пропелера није тривијалан. Ако нема резервног, биће потребно најмање шест месеци да се направи“, изјавио је аналитичар Франсис Туса.

Он је рекаода би се и брод „Краљица Елизабета“брже трошио ако би Краљевска морнарица одлучила да га користи у континуитету, док се „Принц од Велса“ не поправи.
Портпарол Краљевске морнарице изјавио је да се очекује да ће поправке десног окна „Принца од Велса“' бити завршене до пролећа.
„Брод ће се затим вратити у Портсмут на унапред планирани период одржавања“, речено је у британској морнарици.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала