- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Ремонт "Северног тока" може коштати пола милијарде долара

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаУренгој-Помари-Ужгород, Северни ток
Уренгој-Помари-Ужгород, Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Оператер "Северног тока", "Норд Стрим АГ", проценио је да ће ремонтни радови оштећених кракова гасовода коштати 500 милиона долара, пише "Њујорк тајмс", позивајући се на обавештени извор.
Процену су дали руски стручњаци, који такође проучавају колико дуго оштећене цеви могу да издрже излагање морској води.
С тим у вези, издање се пита, зашто Русија намерава да започне „скупе радове на њиховој поправци” ако је, како неке западне земље неосновано тврде, саботирала гасоводе. Лист наводи да су гасоводи имали „много“ противника у самој Европи, иако би се саботажа тако важне енергетске инфраструктуре могла сматрати објавом рата чином.
Шеф шведске контраобавештајне службе Данијел Стенлинг је у интервјуу листу рекао да Стокхолм, који води сопствену истрагу о инциденту, „нема конкретне доказе” о нечијој кривици.
Терористички напади су се догодили 26. септембра истовремено на два руска гасовода који достављају гас Европи – „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ је тада саопштила да је реч о инцидентима без преседана и да је немогуће проценити када ће штета бити санирана.
Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак због међународног тероризма. Руски председник Владимир Путин изјавио је да нема сумње да се по питању гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ ради о акту међународног тероризма. Према његовим речима, то је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим ценама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала