- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Свим средствима ћемо спречити сваку могућност напада НАТО на Русију

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуски политичар Константин Косачов
Руски политичар Константин Косачов - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Пратите нас
Жеља Украјине да постане део НАТО-а и да поврати изгубљене територије, ствара могућност војног напада Алијансе на Русију, што ће бити заустављено на све могуће и немогуће начине, изјавио је потпредседник Савета Федерације Русије Константин Косачов.

„У свим украјинским доктринама су прописане две ствари: прво, чланство у НАТО и друго, коришћење нових могућности како би се повратиле изгубљене територије. То је могућност војног напада, употреба војне силе, не само Украјине, већ и целокупне Алијансе против наше земље. Таква претња је апсолутно неприхватљива и она ће бити заустављена на све могуће и немогуће начине“, рекао је руски сенатор.

Он је подвукао да је ситуација у Украјини у контексту ширења НАТО-а носи са собом много више претњи него што је чланство Финске и Шведске у Северноатлантску алијансу.
„Признајем да су те брзоплете, емоционалне одлуке Финске и Шведске за нас биле неочекиване и непријатне. То није најбољи развој догађаја, али то што се догађа у тим земљама се никако не може упоредити са дешавањима у Украјини. Ни Финска, ни Шведска, ни пре тога Норвешка, са којом смо ми, као са земљом НАТО-а, имали копнену границу још од времена СССР-а, не доводе у питање територијални интегритет Русије. Међутим, Украјина га доводи у питање, јер се она не слаже са променом статуса четири нова субјекта, а још мање се слаже са променом статуса Крима и Севастопоља“, закључио је Косачов.
Финска и Шведска су након почетка руске специјалне војне операције у Украјини 18. маја генералном секретару НАТО-а предале захтеве за ступање у ту алијансу. До сада те захтеве нису ратификовале само две од 30 земаља НАТО-а – Мађарска и Турска.
Руске заставе у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Специјална операција у Украјини
Руски сенатор: Кијев нема ни ресурсе ни војну силу за офанзиву на Крим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала