Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти потпуно изгубио компас: На барикадама су Дражини "вагнеровци" , време је да се позабавимо њима

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
То су барикаде људи у тамним униформама, људи који су ћелави, са брадама, имитирају Дражу Михаиловића. Вагнер барикаде. Имају пушке и постављају барикаде не да не би прошла возила, него да се брани тај наоружани човек који би пуцао на возила која би им се приближила, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
У скандалозном интервјуу за портал Истрага Курти тврди да „није могуће“ да су грађани самоиницијативно поставили барикаде и додаје да иза тога стоји Београд.
"И политичке директиве и финансије долазе им из Србије. Знате, то је исто као када су говорили да Србија није ратовала у Словенији, није ратовала у Хрватској, није ратовала у Босни и Херцеговини. Само на Косову нису могли да кажу да нису ратовали. Наравно да је све време то била српска војска и ја сам убеђен да овакав наратив неће издржати", изјавио је Курти.
Он је поновио да је рок за уклањање барикада „питање дана“ и да ће косовске власти саме да их уклоне уколико ова мисија НАТО-а то не учини.
"Ми имамо снагу. Имамо моћ да уклонимо оних једанаест барикада које су постављене пре две недеље. Али КФОР инсистира да им дамо још мало времена", додао је.
Каже да су тражили од КФОР-а да барикаде буду уклоњене пре католичког Божића.
"И веома нам је жао што КФОР одуговлачи са овим. Не знам зашто одуговлачи и зашто то ради. Не знам ни какве су разговоре имали тамо. Али знам да ово не може предуго да траје", оценио је Курти.
"И ако КФОР није у стању да уклони барикаде или, због мени непознатих разлога, то неће да учини, онда ћемо то морати да урадимо ми. Јер барикаде блокирају пре свега Србе на Северу. Оне су кршење и тлачење нашег уставног поретка и реда и закона. Али првенствено, то је против слободе кретања", рекао је Аљбин Курти.
Он каже и да се КФОР ових 23 године хвалио да се залаже за мир, за сигурност, а првобитно за слободу кретања.
"Е, сад треба да се докаже на делу. Мислим да је дошло време да се докажу. Ако неће да се докажу, онда ћемо, нажалост, ми морати да се позабавимо тим барикадама. Не бих желио да дођемо до те тачке, али мораћемо, а у међувремену, дајемо мало више простора КФОР-у који је тражио наше стрпљење за неке додатне напоре о којима ја не знам ништа", поручио је Курти.
"Не само да не може трајати месецима, него не може трајати ни недељама. Ово може трајати данима. И сада већ стижемо у нову годину и мислим да те барикаде не ваљају. Оне су веома штетне, погрешне и истовремено оне нам враћају горка искуства и памћење од пре тридесет година", додао је Курти.
Упитан да ли барикаде могу да се уклоне без инцидената, Курти је рекао – „са наше стране може. Али друга страна нам је непозната. Људи су у униформама“.
"Ти не знаш како ће реаговати свако од њих када се приближава наша полиција. Једно знам. Они директиве добијају из Београда. И како се људи мењају тамо, очигледно је да не долази оно аутономно и аутентично од самих грађана. То су паравојне формације које имају своју структуру и наредбе. Е, сада, да ли ће бити инцидената или не, зависи од наредби из Београда. То долази од српске владе и српског председника. То долази од ове четворке – Вучић, Брнабић, Вулин и Дачић. Ово је четворка из Београда која је главна и наредбодавна инстанца за оно што се дешава по барикадама - оценио је Курти поново оптужујући Београд за ексалацију ситуације на северу Косова и Метохије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала