- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Велика Британија се плаши да се Шкотска може наћи под утицајем Русије и Кине

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISШкотска застава на парламенту
Шкотска застава на парламенту - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
Шкотска би могла да се нађе под утицајем Русије, ако се успешно одржи референдум о њеној независности, изјавио је експерт за спољну политику Азим Ибрахими листу „Експрес“.

„Када сте економски рањиви, онда такви људи као што је председник Русије Владимир Путин, доћи ће и покушати да спасе Шкотску у нади да ће за узврат постићи неки утицај“, тврди експерт.

Он сматра, да ће након тога бизнис изгубити аутономију и Единбургу ће бити неопходна економска подршка, коју може да му пружи Русија и Кина.
Према његовим речима, независност Шкотске би значајно угрозила националну безбедност Велике Британије, која би се нашла у опасној ситуацији када би се северно од ње нашла земља "коју је спасила Комунистичка партија Кине или Путин".
Влада Велике Британије је прошлог месеца упозорила да би независност Шкотске могла да има негативан утицај на безбедност Велике Британије у целини.
Прошле недеље је председник Изборне комисије за пословање Шкотске Пете Вишарт изјавио да је Шкотска темељ британских војних могућности и поставио питање шта би се догодило да се она одвоји. Додао је и да безбедност северног Атлантика и околних земаља никада није била толико важна као сада.
Врховни суд Велике Британије је 23. новембра одбио захтев да Шкотска одржи нови референдум о независности без одобрења британске владе. Суд је једногласно закључио да шкотски парламент нема овлашћења за доношење закона о референдуму.
Судијски чекић - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
СВЕТ
Врховни суд Велике Британије одлучио да Шкотска не може да одржи други референдум о независности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала