- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кошмарни сценарио за Кијев: На „мировни самит“ ће доћи Русија, али је велико питање за Украјину

© AP Photo / Darko BandicЗаставе Украјине и Русије поред споменика Владимира Иљича Лењина, у Доњецку, источној Украјини
Заставе Украјине и Русије поред споменика Владимира Иљича Лењина, у Доњецку, источној Украјини - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
„Мировни самит“ под окриљем УН, који предлаже Кијев, лакше је замислити без Украјине, него без Русије, саопштио је заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.
„Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да Украјина предлаже да се до краја фебруара одржи некакав 'мировни самит', где би генерални секретар УН могао да делује као нека врста 'посредника'. Друго, Министарство спољних послова Украјине објавило је подуже саопштење у коме се наводи да је Русија наводно незаконито постала чланица Савета безбедности УН и УН генерално, са позивом да нас искључе одатле“, прокоментарисао је Пољански.
По његовим речима, „та глупост већ је постала заштитни знак сталног представника Кијева у УН Сергеја Кислице“ и, по речима Пољанског, нико не реагује на ту његову хистерију на седницама Савета безбедности.

„Ако покушате да спојите те две вести, оне се међусобно искључују. Какав може бити 'мировни самит' без Русије? Међутим, без Украјине се може веома лако замислити. Управо то представља кошмарни сценарио за кулебе и кислице који их тера да износе сличне иницијативе, а оне их управо и приближавају том сценарију. Непостојећа дипломатија“, закључио је Пољански.

Раније је шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио да би украјинске власти желеле да крајем фебруара одрже „мировни самит“, највероватније под окриљем Уједињених нација, с председником те организације Антонијом Гутерешом у својству посредника. Ипак, по речима Кулебе, Кијев сматра да би Русију на такав самит требало позвати тек после међународног суђења.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш спреман је да посредује у питању одржавања самита о Украјини само уз сагласност свих страна, укључујући и Русију, саопштено је Спутњику у кабинету шефа организације, коментаришући иницијативу Кијева.
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Кијев предлаже „мировни самит“ крајем фебруара под окриљем УН; Москва: Не следимо туђе услове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала