Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немојте да се играте и да мислите да нећемо одговорити! Суштинска порука подизања борбене готовости

© Фото : MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEВојска Србије
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
Због провокација приштинског режима, у Војсци Србије борбена готовост подигнута је шести пут од 2018. године. Порука коју држава Србија шаље овим потезом је: немојте се играти и немојте мислити да Србија неће и војском одговорити на претње по народ и територију.
Према речима генерала у пензији и некадашњег начелника Управе за планирање и развој у Генералштабу Божидара Форце, прави термин за стање подигнуте борбене готовости био би подигнута оперативна способност војске, а то подразумева способност да извршава додељене мисије и задатке.
„Борбена готовост подразумева способност јединица војске да за одређено време буду у приправности да извршавају одређене задатке. У складу са плановима, све јединице војске имају своје задатке“, објашњава он.

Шта је повећање борбене готовости

Јединице војске налазе се у различитим степенима развијености у миру, што је према генераловим речима, логично – војска је скупа и не може да се издржава сто одсто. То се регулише мерама приправности, које, у миру, имају неколико степени и бивају повишене у складу са чиниоцима који угрожавају безбедност државе. Надлежност за подизање мера приправности у рукама је председника републике, који командује војском у миру и рату.
„Кад се каже пуна борбена готовост, то значи да Војска Србије, оним снагама које има у миру може одмах да пређе на извршавање задатака које нареди врховни командант, односно председник“, каже Форца.
У зависности од претње постоји и више нивоа борбене готовости, додаје Форца. Сада је процењено да је угрожена земља у целини и све мирнодопске јединице војске стављене су у стање пуне борбене готовости. За проглашење мобилизације потребне су одлуке других органа, пре свега Народне скупштине, која проглашава ванредно или ратно стање.

Више степена готовости

Да постоји више степена борбене готовости каже и војни аналитичар Милован Бајагић. Према његовим речима, на који ниво борбене готовости ће бити подигнуте оружане снаге, зависи од обавештајних података о претњи. Неке државе познају четири степена борбене готовости, неке шест и они су другачији за јединице, установе, видове или родове војске.
Борбена готовост може да буде оперативна, стратегијска или тактичка.
„Ако је земља у стању непосредне ратне опасности, војска се ставља у потпуну борбену готовост, ако је ситуација другачија, то је делимична борбена готовост када су у стању приправности само одређене јединице. Борбена готовост може да буде могућна или стварна. Ако инспекција иде у неку од јединица, она може да наложи стављање у борбену готовост како би се видело којом брзином делује, док смо стварну борбену готовост видели пред НАТО агресију 1999. Наша војска је стављена у стварну борбену готовост“, каже Бајагић.
Борбена готовост специјалних јединица је увек на вишем нивоу него код других јединица, додаје наш саговорник. Она не може увек да буде на максималном нивоу због премора људства, али, када наступи опасност максимална борбена готовост се прво подиже код специјалних јединица које прве ступају у борбена дејства.
„Шта је најважније код тога? Како је војска обучена, каква је дисциплина, колико је покретна, како је снабдевена и какав је морал, што је најбитнији фактор“, сматра Бајагић.
Према речима генерала Форце, политичка порука која се шаље подизањем борбене готовости је, како каже, крајња.
„Немојте се играти и немојте мислити да Србије неће и војском одговорити на претње које су евидентне по народ и територију“, децидан је он.
Према члану 43. Закона о одбрани, приправност Војске Србије обухвата предузимање мера повећања оперативних и функционалних способности, које су неопходне ради спречавања и отклањања опасности од изазова, ризика и претњи безбедности.
„Председник Републике или министар одбране, по овлашћењу председника Републике, наређује спровођење мера приправности Војске Србије или делова Војске Србије. Начелник Генералштаба Војске Србије, односно старешина надлежне команде Војске Србије, на основу посебног овлашћења председника Републике, а ради заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара од елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и катастрофа, последица тероризма и других већих несрећа, може наредити мере спровођења приправности и употребу делова Војске Србије, ради отклањања штетних последица које могу настати невојним претњама безбедности“, наводи се у Закону.
Најновије подизање борбене готовости шесто је од почетка августа. 2018. Борбена готовост Војске Србије подизана је и септембра 2018, маја 2019 и септембра 2021. Ове године борбена готовост војске претходно је подигнута 2. новембра. Сваки пут разлог је била нека од провокација Приштине.
Специјалне снаге Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
СРБИЈА
Подигнута борбена готовост Војске Србије и свих јединица МУП-а на највиши ниво
Mинистaр одбране Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2022
СРБИЈА
Министар одбране објаснио зашто је подигнута борбена готовост Војске Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала