Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх Порфирије: Цео свет би устао да се то десило поглавару Римокатоличке цркве

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је да је ситуација на КиМ веома озбиљна и да су тензије достигле тачку из које могу лако да се отворе путеви које нико од нас не жели, јер нас не би одвели у мир и какву такву равнотежу, као и да је зато и лично молио Вучића да учини све да се сачува мир и да не дође до оружаних сукоба.
Порфирије је рекао да је истински, мало је рећи, тужан, не само лично већ и због српског народа на КиМ и монаха и монахиња и свештенства који су са радошћу очекивали да поглавар њихове цркве посети Пећку патријаршију.

„Само ћу рећи да је Пећка патријаршија за наш народ и цркву и поглавара цркве оно што је Ватикан или Латеран за католике. Замислите да неко без икаквог разлога, са комичним образложењима, само зато што му се хоће забрани папи да уђе у Ватикан или да оде у Латеран“, запитао је патријарх Порфирије, после састанка у Патријаршији са председником Србије Александром Вучићем.

Истакао је да је сигуран да би читав свет устао на ноге и да не постоји „под капом небеском“ да неко ко одлучује не би дигао свој глас, јер неко ускраћује права поглавару Римокатоличке цркве.
„Да ли постоји један поглавар неке верске заједнице који не може да посети свој народ и вернике и не може да уђе у своју кућу", запитао је Порфирије.
Поручио је да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир.

„И молио сам и лично председника, као и читаву владу, да учини све да се сачува мир и да не дође, не дај Боже, од оружаних сукоба јер никоме добро донети неће. То молим и оне који имају власт у Приштини, али једнако молим и велике силе и институције политичке које су важне у центрима моћи да и они дају све од себе да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи о сваког интереса“, истакао је патријарх СПЦ.

Порфирије је рекао да је у оквиру редовног програма хтео да посети Пећку патријаршију и посебно у овим тешким тренуцима да буде са својим народом и верницима на КиМ и да се помоли Богу за све оне који страдају, али и људе целог света.
„За мир у свету, а пре свега за међусобно разумевање и суживот и за мир између Албанаца и Срба, јер сигурно је да само ми између себе својим напорима можемо боље разумети једни друге. А вековима на просторима КиМ живе заједно Срби и Албанци. Срби су на КиМ готово 15 векова, а Албанци четири или пет векова, колико живе заједно са Србима“, рекао је патријарх.
Истакао је да су капацитети и потенцијали онога што је иза нас такви да нас у најмању руку уче да, ако постоји добра воља, може се наћи пут у заједнички живот и пут у оквир у коме за свакога има места.
Изразио је уверење да ће ускоро бити са верницима на КиМ и да неће дуго чекати.
Порфирије је рекао да неће данас говорити о грађанским правима и верским слободама, јер је убеђен да их сви знају.
Нагласио је да је Пећка патријаршија имовина СПЦ и кућа сваког поглавара СПЦ.

„Покушао сам и јуче у неким директним контактима са људима за које мислим да могу да помогну издејствујем да се таква једна бесмислена, апсурдна и ирационална забрана уклони“, навео је патријарх.

Апеловао је, како је рекао, на све који сигурно могу да утичу на Приштину и доносе одлуке, па и одлуку да се забрани патријарху СПЦ без икаквог разлога да оде својој кући, да утичу да се таква одлука промени.
„Што се тиче ситуације на КиМ, нисмо неко ко може да зна све шта се дешава и у разговору са председником смо имали многа питања и он нам је рекао са своје стране шта мисли да би требало да имамо у виду. Поновио сам и подвукао оно што и он сам говори - да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир“, рекао је патријарх.
Истакао је да велике силе и центри моћи могу такође да утичу и да се моли Богу да у ове претпразничне и Божићне празнике дотакне умове и срца свих људи, а нарочито оних који живе на КиМ и да Бог да мира између Албанца и Срба.

„И свима нама који славимо Божић, да то буде дан радости, мира и љубави“, додао је Порфирије.

Казао је да и медији са своје стране треба да учине све да се сачува мир у нашој јужној покрајини и воде рачуна како извештавају.
„Да највећа цена буде сваки људски живот и да то буде највећи интерес, већи од сваког личног и привременог интереса, који је део нашег конформизма“, поручио је Порфирије.
Барикада на новом мосту који из северног дела Митровице води на магистрали пут Митровица–Рашка - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
СРБИЈА
Срби поставили нове барикаде - у Северној Митровици и на новом мосту на путу ка Рашкој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала