- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Вапај украјинског митрополита Зеленском: Не отимајте нам лавру!

© Sputnik / Sergei PyatakovКиево-Печерская Лавра
Киево-Печерская Лавра - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
Пратите нас
Игуман Кијево-печорске лавре, митрополит Павле, обратио се председнику Украјине Владимиру Зеленском са молбом да Украјинској православној цркви (УПЦ) не одузима два главна храма Лавре – Успенски и Трапезни храм чији рок закупа истиче 31. децембра.
У снимку објављеном на Јутјуб-каналу Лавре, митрополит Павле је истакао да Украјинска православна црква од 1. јануара неће моћи да служи у Успенском саборном храму и у Трапезној цркви, које су били под закупом УПЦ.
„Директор музеја (националног споменика „Кијевско-печорска лавра“) је рекао да последњи пут можемо да служимо 31. децембра, а већ сутрадан, 1. јануара, немамо право да пређемо праг Трапезног и Успенског храма“, рекао је он.
Истовремено, према његовим речима, УПЦ није, како се очекивало, месец дана унапред обавештена да држава неће продужити закуп цркава.
Митрополит тражи од Зеленског да се умеша у ситуацију и „да изда достојне указе“ о судбини Лавре и УПЦ у целини.
„Чувајте свој народ, заштитите оне бираче који су гласали за вас”, обратио се председнику и замолио да „људи који немају никакве везе са црквом не указују када треба да се слави Божић и у коју цркву да се иде”.
Митрополит Павле је подсетио да је 1917. године братство Лавре већ доживело нешто слично: заплену цркава, скрнављење светиња, хапшење и убиство монаха. А и после независности Украјине, Црква је остала прогоњена – расколници, предвођени Филаретом Денисенком, отимали су цркве. Године 2019. Црква у Украјини се поново поделила и сада чланови тзв. Православне цркве Украјине заједно са Епифанијем Думенком отимају цркве и полажу право на светиње које им никада нису припадале.
Кијевско-Печерска лавра у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
РУСИЈА
Украјина: Кијевско-печерска лавра регистрована као манастир у саставу расколничке ПЦУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала