- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Глобал тајмс“: Кинези воле америчке филмове, али желе да се друже с Русијом

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаКинески туристи у Москви
Кинески туристи у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Више од 66 одсто учесника годишње анкете коју у Кини организује лист „Глобал тајмс“ с оптимизмом гледају на међународну ситуацију, без обзира на активну „стратегију обуздавања“ коју спроводе Сједињене Америкчке Државе.
Многи учесници анкете сматрају да је веома важно да Кина учвршћује односе с Русијом, без обзирна на западне санкције. Истовремено, више од 50 одсто житеља Кине воли да гледа америчке филмове и навија за америчке спортске клубове, иако не одобрава званичну политику Вашингтона, наводи се у тексту.
Истраживачки центар при „Глобал тајмсу“ је од 8. до 15. децембра спровео 17. истраживање јавног мњења на тему „Како Кинези посматрају свет“, у оквиру које су своје мишљење исказали житељи 16 великих градова – Пекинга, Шангаја и других. У истраживањусу учествовале 2.282 особе, старости од 18 до 69 година.
Према мишљењу испитаника, позиције Русије су се током ове године чак и појачале, без обзира на масовну антируску пропаганду и појачане санкције које су против Москве увеле земље Запада након заоштравања сукоба у Украјини. Анкета је показала да у овом тренутку да у три најважнија односа с другим државама или регионима житељи Кине сврставају Русију (58,4 одсто), Европу (45,9 одсто) и земље Југоисточне Азије (39,7 одсто).
Односи са Сједињеним Америчким Државама су четврти на списку приоритета, са 36,8 одсто анкетираних, док су на петом месту афричке земље (19,1 одсто анкетираних).
Према анкети, 66,4 одсто житеља Кине с оптимизмом гледа на међународну ситуацију, с којој та земља треба да се суочи у блиској будућности. Око 25 одсто испитаника сматра да ће се ситуација ускоро побољшати, а 41,1 одсто сматра да ће се ситуација у целини побољшати, али ће у односима Кине и појединих земаља бити нових трзавица.
Према статистици, последњих година важност кинеско-америчких односа у свести Кинеза постепено се смањује. Прошле године су кинеско-руске везе први пут биле на првом месту на списку приоритета, наводи „Глобал тајмс“. Аналитичари објашњавају да је то последица непромишљене „стратегије обуздавања“ и жестоке конкуренције коју спроводи америчка администрација када је реч о Пекингу.
Истовремено, кинески дипломатски напори да се јачају везе с другим великим државама, као што су Русија, или земље Европске уније, као и растуће економије и земље у развоју у Африци и Азији, наилазе на веће разумевање и подршку међу житељима Кине, наводи се у чланку.
Анкета је показала да се већини испитаника (59,8 одсто) не допада актуелна администрација председника САД Џозефа Бајдена. Политику републиканаца не одобрава 52,6 одсто, а политику демократа – 51 одсто испитаника. Такође, 38,3 одсто испитаника не воли америчке медије, а 42,8 има неутралан став. Свега 13,2 одсто испитаника је изјавило да им се допадају амерички медији.
Ипак, према истраживању „Глобал тајмса“, више од 50 одсто Кинеза воли америчке филмове и серије, као и разне спортске тимове и играче, односно лиге као што је НБА. То говори о томе да Кинези разумеју да су за погоршање кинеско-америчких односа одговорни амерички политичари и медији, оцењују експерти.
Према мишљењу аналитичара, током последњих неколико година дејства америчких председника Доналда Трампа и Џозефа Бајдена нанели су огромну штету имиџу САД на међународној сцени, показујући некомпетентност и неодрживост америчког политичког система.
Проблеми који већ дуго постоје у САД, као што су инфлација, све већи јаз између богатих и сиромашних, расизам и бесконачна борба присталица двеју политичких партија, која додатно дели друштво, далеко су од решења, а то негативно утиче на однос према политици Вашингтона, напомиње се у чланку.
Док већина Кинеза постепено губи веру у обнављање односа са САД, њихов поглед на везе с Русијом постаје све позитивнији. Око 70 одсто учесника анкете је изјавио да се имиџ САД додатно погоршава због јачања санкција и антируске пропаганде коју су САД покренуле заједно с другим западним земљама након почетка руске специјалне војне операције у Украјини.
Кинези постепено почињу да бивају свесни да је украјинска криза као „клопка“ коју су поставили представници САД и НАТО-а како би ослабили Русију, те да је то сукоб у којем практично учествује већина западних земаља, каже за „Глобал тајмс“ Ван Ивеј, директор Института за међународне односе Кинеског универзитета Женмин.
Кина је увек заузимала неутралну позицију према украјинској кризи, због чега многи Кинези не желе директно да се изјашњавају о том сложеном питању, наводи се у тексту. Ипак, они не верују западној пропаганди која за све оптужује само Русију, наглашавају стручњаци.
Кинезе, такође, узнемирава чињеница да је Вашингтон спреман неразумно да уводи санкције против свакога ко одбија да му се потчини, као и то што мере које САД сада предузимају против Москве у будућности могу бити усмерене и против Пекинга, објашњавају аналитичари, уз опаску да то нису страховања само житеља Кине него и других земаља у свету.
„Од самог почетка кризе представници САД и Запада су посвећено описивали острво Тајван као 'следећу Украјину'. То је навело многе Кинезе да осете да дејства која Запад предузима против Русије данас јесу нешто с чиме ће се Кина суочити сутра“, наводи Ван.
Многи Кинези сада сматрају да њихова земља и Русија имају много заједничких интереса и да активно ширење билатералне сарадње у области туризма, трговине и инвестиција, као и размена искуства, могу да отворе много нових могућности за економски развој. Из тога следи да ће се кинеско-руске везе на свим нивоима и даље успешно развијати и доносити корист народима обеју земаља, закључује „Глобал тајмс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала