- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски министар полиције потврдио: Групе Чечена на граници БиХ и Хрватске

© YT/Al Jazeera Balkans / print screenГранични прелаз између БиХ и Хрватске
Гранични прелаз између БиХ и Хрватске - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Потпредседник хрватске владе и министар полиције Давор Божиновић потврдио је данас да се више десетина Чечена налази недалеко од границе Хрватске са Босне и Херцеговине с намером да траже азил у Хрватској.
Он је рекао да су они у БиХ дошли користећи безвизни режим који ова земља има са Русијом.
О групама Чечена који на граници БиХ и Хрватске чекају да затраже азил раније је говорио саветник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман.
Божиновић је потврдио такође да руски држављани у БиХ улазе као туристи, након чега се претварају у особе које желе да уђу на подручје Европске уније и подносе захтев за међународну заштиту.

„Чечени који покушавају да уђу у Хрватску злоупотребљавају правила за пружање азила“, рекао је Божиновић и истакао да би се то могло избећи усклађивањем визне политике Босне и Херцеговине са ЕУ, што, како је рекао, она и треба да учини у оквиру европског пута.

„Подсећам да државе које имају амбицију да постану чланице ЕУ између осталог морају да ускладе своју спољну и безбедносну политику са ЕУ, а у том контексту и визне режиме“, казао је Божиновић, пренела је Хина.
Божиновић је такође казао да је према доступним информацијама реч о особама које у Босну и Херцеговину улазе као туристи с потврдом о уплаћеном смештају.
„Чисто формално гледајући, наравно да се ради о злоупотреби процедура везаних за међународну заштиту, права на азил и сл.“, устврдио је министар.
Божиновић је поновио да је ове године забележен пораст илегалних покушаја преласка хрватске границе.
„Ја сам сигуран да ми ове године не бисмо имали повећање. Можда бисмо имали и мање илегалних покушаја уласка на територију Хрватске – сутра на територију шенгена – него што смо имали прошле године“, казао је Божиновић на конференцији за новинаре, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала