- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Како је мали Васа помирио веру и науку: Велика помоћ Српске православне цркве вишечланим породицама

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије, главни старатељ Задужбине Симе А. Игуманова
Патријарх српски Порфирије, главни старатељ Задужбине Симе А. Игуманова - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Тринесторо деце из вишечланих породица које живе широм Србије први пут су од Српске православне цркве добили новчану помоћ за даље школовање коју им је данас у згради Патријаршије у Београду уручио Патријарх српски Порфирије.
Стипендије СПЦ додељене су у оквиру фондације Симе Игуманова, а уз подршку браће Милована и Драгана Поповића.
Патријарх Порфирије истакао је како је ово вид помоћи вишечланим породицама са четворо и више деце које често немају довољно материјалних услова да својој деци пруже све потребне услове за даље школовање. То је, како је рекао, и вид скретања пажње другим људима добре воље који би се прикључили акцији и, сходно својим могућностима, допринели фондацији.
Поред акције помоћи вишедетним породицама, која се први пут организовала, СПЦ додељује сваке године и стотину стипендија месечно деци са Косова.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријархови стипендисти - добитници новчане подршке која ће им бити исплаћивана у једнаким месечним ратама наредних годину дана
Патријархови стипендисти - добитници новчане подршке која ће им бити исплаћивана у једнаким месечним ратама наредних годину дана - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Патријархови стипендисти - добитници новчане подршке која ће им бити исплаћивана у једнаким месечним ратама наредних годину дана
Ако Бог да, сигуран сам да ће бити више људи који ће препознати значај ове акције и ове идеје и верујем да ћемо већ следеће године имати неколико пута више стипендиста. Верујем да ћемо имати могућност да стипендирамо неколико пута више деце него што је то случај данас, рекао је патријарх.
Он наводи да је данашња акција и добар пример другим младим брачним паровима односно подршка „да се не плаше изазова у животу када имају више деце“.

Сусрет плуса и крста, математика и хришћанство у једном

Василије Хаџи-Пурић, ученик менторског одељења првог разреда Математичке гимназије, такмичи се из девет школских предмета, има више од 60 награда из математике, физике, информатике и хемије, као и две златне медаље на међународним такмичењима из математике. Мали Васа је, такође, добитник Доситејеве повеље, што значи да је проглашен за најбољег ђака свих основних школа у целој Србији. Још не зна чиме ће се бавити, али себе свакако види као „природњака“.
Један је од четворо деце које подиже самохрана мајка – Јелена Хаџи-Пурић, а то што је на добром путу да постане врхунски научник, Василија Хаџи-Пурића не спречава да уједно буде и верник. Оно на шта други људи углавном гледају као на место спотицања, Васи не прави никакве препреке, он успешно мири главу и срце – науку и веру. По њему, то је сасвим логична ствар.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЈедан од патријархових стипендиста је и Василије Хаџи - Пурић
Један од патријархових стипендиста је и Василије Хаџи - Пурић - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Један од патријархових стипендиста је и Василије Хаџи - Пурић
Ишао сам у Свету земљу као мали, ту сам први пут проходао, ту сам прославио и свој први рођендан тако да сам од малих ногу упознат са хришћанством.
Василије нам је објаснио и свој сусрет са Благодатним огњем.
Први пут сам се зачудио како то да ватра гори, а не пече. Касније сам схватио да је то Божија сила и да наука то просто не може објаснити.

Одличан у две школе

Тања Грбић, мајка шесторо деце, узела је награду у име другог сина Уроша Грбића. Урош је одличан ученик трећег разреда две школе – Девете гимназије и музичке школе Коста Манојловић. Урош се, како нам објашњава његова мајка, припрема за неки од техничких факултета и планира да остане у Србији.

Ми смо сви ипак везани за нашу земљу и породицу, изјавила је Тања.

© Sputnik / Лола ЂорђевићСамохрана мајка шесторо деце Тања Грбић
Самохрана мајка шесторо деце Тања Грбић - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Самохрана мајка шесторо деце Тања Грбић
Урошев старији брат студира право у Београду, остала деца похађају основну школу и вртић, а Тања напомиње да ово није први пут да добијају помоћ од Српске православне цркве.

СПЦ и њена организација Верско добротворно старатељство већ годинама уназад помажу кроз разне видове помоћи, најчешће кроз намирнице и кућне потрепштине.

Тропар психолога

Симона Јакшић, студенткиња психологије Универзитета у Нишу, добила је стипендију због успеха на студијама али и, како сама наглашава, успеха своје породице.
Не бих издвојила себе само као најуспешнију у својој породици јер сматрам да су и мој брат и моје сестре подједнако успешни као и ја.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСимона Јакшић и Патријарх српски Порфирије
Симона Јакшић и Патријарх српски Порфирије  - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Симона Јакшић и Патријарх српски Порфирије
Симонина најстарија сестра налази се на докторским студијама српског језика и књижевности у Крагујевцу, друга сестра студира односе са јавношћу и комуникологију такође у Нишу, а млађи брат и сестра похађају гимназију. Сви би они волели да остану у Србији, уколико буду имали услова за то. Симона говори како би било пожељно да оде на усавршавање у иностранству, али и како жели да се врати „да да допринос својој земљи“. Јакшићи ће, иако раштркани широм земље, празнике провести сви на окупу.

Сви певамо за певницом, празнике ћемо обележити прво одласком на поноћну литургију, а сутрадан уз породични ручак када ће сви заједно певати тропар Христовом рођењу, изјавила је Симона за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала