Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Прихватићу сваки одговор о барикадама, али реците ми шта је план“: Вучић у Рашкој са Србима са КиМ

© Фото : Уступљено Спутњику/Инстаграм/будуцностсрбијеавАлександар Вучић у хеликоптеру на путу за Рашку где се састаје са представницима Срба са КиМ
Александар Вучић у хеликоптеру на путу за Рашку где се састаје са представницима Срба са КиМ - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић стигао је је вечерас хеликоптером на састанак са представницима Срба са севера Косова и Метохије у Рашкој.
Вучић је на почетку састанка са представницима Срба рекао како је дошао да слуша.
„Ми смо претходних дана показивали да постојимо као народ на Косову и Метохији. Сваког часа очекујемо да Дејан Пантић буде кући са својом породицом, пошто се сада заобилазе барикаде. Њихов захтев је био да га РОСУ доведе, али издејствовано је да то уради ЕУЛЕКС. То је значајна симболична победа. Оно што имамо у папирима, да се не процесуирају људи који су били на барикадама, то имамо недвосмислено написано", рекао је Вучић. Он је у току разговора рекао да је Дејан Пантић стигао кући у Косовску Митровицу.

Ако нећемо да склањамо барикаде, реците ми шта је план

„Да ли баш можемо у све да верујемо и да ли смо сигурни како ће да се понаша Курти... Ја нисам сигуран и не верујем. А шта друго“, упитао је Вучић.
„Албанци су против нас много тога организовали годинама, да не кажем деценијама и чекали су прави моменат. Ми треба да градимо мир са њима“, казао је Вучић.
„Ако успемо да договоримо нешто вечерас овде ћу да поздравим више од две и по хиљаде наших војника и да им се захвалим. Али ја мислим да наш циљ мора да буде мир и да Србију гурамо напред“, додао је.
Председник Александар Вучић изјавио је да је спреман да прихвати сваки одговор Срба са Косова и Метохије о уклањању барикада, јер их, како истиче, разуме.
Председник Србије истакао је вечерас да ће Србија тражити повратак на стање од пре фебруара ове године и повлачење база које су приштинске власти дизале на северу Косова.
„Албанци праве грешке као што смо ми некада. Све ће да отерају од себе, не желе поверење да граде, већ силом да победе Србе. Неће да разговарају и траже компромисно решење. И ми смо понекад такве грешке правили и скупо смо их платили. Они раде много горе данас и у тежем облику. Зато морамо да будемо трпељиви, стрпљиви и одлучни какви сте били сада“, поручио је у разговору са Србима са КиМ у Рашки.
Казао је да је за њега мала тактичка победа што је Дејан Пантић стигао свом породичном дому.
Вучић је у разговору са Србима са КиМ рекао како је чуо да му је Кризни штаб припремио услове који су веома тешки за државу и поручио да уколико одговор о уклањању барикада буде негативан, мора му се, казао је, рећи и шта је план. Истиче, да он план има, али га не може износити у јавности.
„Размислите још једном, само ми реците шта тиме добијате и шта тиме добијамо а ја сам вам рекао 500 ствари шта добијамо“, рекао је Вучић у Рашки.
Истакао је да у документу око којег треба постићи сагласност нема ниједне лоше реченице за нас, напротив много је, истиче, добрих реченица.
„Друга је ствар што се нама накупило“, додао је председник Србије.

Нико Србе не може да лови као зечеве, јер они могу да постану вукови

Нико Србе не може да лови као зечеве, иако би то волели, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић у Рашки, одговарајући на тврдњу Александра Филиповића, доскорашњег шефа оперативе на северу КиМ, да ће Приштина Србе, ако уклоне барикаде, „ловити као зечеве“.
„Ако крену, па ухвате једног од нас или двојицу као зечеве, нема више зечева, ти зечеви постају вукови“, истакао је Вучић током састанка са Србима са КиМ у Рашки, одговарајући Филиповићу.
Након што је одговорио Филиповићу, председник Вучић је рекао да су на састанак дошли и чланови Кризног штаба и да ће скуп бити затворен за јавност.
Указао је да би у случају да дође до сценарија какав је поменуо Филиповић, то био крај сваке приче, да више не би било ниједног споразума, ни разговора о томе, ни гаранција.
Навео је да је данас разговарао додатно са представницима САД и ЕУ, да је говорио чак и о именима људи, и да им је пренео да не покушавају то да радите.
„Не постоји ниједан Србин са КиМ чије име не знам, а да је на неки начин био угрожен“, рекао је председник Вучић.
Истакао је да су људи осетили своју снагу, да је држава иза њих, али да сви заједно морамо да се понашамо озбиљно, рационално и огдоворно а не да се додворавамо споственим и туђим страстима.
Вучић је додао да зна како гоне и српски народ јужно од Ибра, и да и доле има ухапшених Срба.
„Шта да урадимо него да се боримо. Ухапсите једног, интервенисаћемо, ако лове другог, онда знамо да није грешка, па ћемо да реагујемо“, рекао је Вучић.

Срби не верују ни Европи ни Америци, а Куртију још мање

Вучић је пре почетка састанка рекао да је дан за нама био тежак за све грађане Србије, да је више пута разговарао са представницима Срба те да се разговори настављају. Биће, каже, то дуга и тешка ноћ.
"Разумем српски народ на КиМ. Они сада и када се све постигне, готово све што је могуће постићи, неће бити задовољни јер су незадовољни својом позицијом, јер не знају у којој држави живе...", казао је Вучић уочи разговора са представницима Срба са КиМ.
Добио је, каже, поруку да они не верују ни Европи, ни Америци, а Куртију још мање.
"Очекујем захтеве за мене и за Србију да ли ћу прихватити оно што је рационално и разумно...? Верујем да смо поставили неке ствари на формално правни ниво...", рекао је Вучић.
Председник је указао да Срби знају да, како каже, ми први пут имамо нешто што се не односи на албанску и НАТО страну.
"Ми имамо документ који је потписао Расмунсен и Тачи, ми смо данас први пут добили нешто што је за нас извор права и јасно прописује став Кфора, да без Кфора и одобрења српске заједнице КБС не могу бити присутне на северу КиМ", казао је Вучић, уз оцену да је то велика ствар.

Тешки разговори са међународним представницима

Додао је да је током ових дана и прошле ноћи и данас имао тешке разговоре са међународним представницима који су инсистирали на речи "барикаде".
"Ако уклоните барикаде нема договора. целу ноћ смо се борили, Срби су то знали, целу ноћ су слушали, дао сам све од себе, мој посао је да се борим за њих и увек сам био уз њих", рекао је Вучић.
А, да ли се радујете томе да када учините све, упитао је Вучић.
"Шта да верујем људима који су пре 10 година потписали нешто па нису испунили. А шта нам је алтернатива...? Да се поубијамо сви. Први пут се нисмо склањали, добро знате шта је све на овом месту од комплетног Генералштаба и свега другог. Спремни смо да помогнемо нашем народу. Није нам циљ да не сачувамо мир. Прихватићу сваку одлуку Срба...", навео је председник.
За њега је КиМ Србија и никада неће бити ништа друго, они су моја браћа и сестре и наставићу да се борим за њих, рекао је Вучић.

Причамо са људима који су на страни Приштине и бомбардовали су нас

На питање коју поруку има за представнике Србије након разговора са представницима међународне заједнице, Вучић истиче:
"Они знају све, знају колико је то тешко. Причамо са људима који су на страни Приштине, који не поштују Резолуцију 1244, који су бомбардовали ову земљу, који непоштују ову земљу...", казао је Вучић.
Истакао је да ће безброј пута рећи хвала Русији која Србији пружа политичку подршку, али њихових снага, каже, овде нема. Хвала Кини и Индији..., додао је председник и упита, али шта ћемо сутра.

Спремна ми је војничка пиџама

У разговору са Србима спреман је, истиче, да одговори на сва питања, зато је идошао.
"Спремна ми је војничка пиџама, она са учкуром, тако да ћу овде и да спавам", навео је председник.
Претходно је Вучић, како је рекао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, препоручио Србима са Косова и Метохије да се повуку са барикада, постављених после хапшења Дејана Пантића.
Вучић је и раније данас такође разговарао са представницима Срба са КиМ.
Разговарали су о заједничкој изјави ЕУ и САД у вези са декриминализацијом подизања и учешћа у барикадама што је потврђено и изјавом великих западних сила о ситуацији после доношења одлуке о пуштању у кућни притвор Дејана Пантића.
Срби са Косова и Метохије не верују ништа Аљбину Куртију и његовом режиму, веома су опрезни и саопштили су председнику Србије да иду да разговарају са народом на барикадама и да њега позивају да дође или у Рударе или у Рашку и да се обрати Србима јер ће му Срби донети своје захтеве.
Састанак званичника ЕУ Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СРБИЈА
„Знам са каквим лудаком имам посла у Приштини“: Вучић о Куртијевој хистеричној реакцији
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СРБИЈА
САД и ЕУ: Приштина нам гарантује да неће бити хапшења Срба због мирних протеста на барикадама
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СРБИЈА
Петковић: Велика победа српског народа на Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала