- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Сензационално откриће: Древна мистерија алата из Стоунхенџа решена

CC0 / pixabay / Стоунхенџ
Стоунхенџ - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Пре више од два века, археолози су пронашли алат у близини Стоунхенџа чију су сврху недавно открили. Ово откриће је једно од најсензационалнијих последњих година на неолитском локалитету, сматрају археолози.
Стоунхенџ је једно од најпознатијих неолитских археолошких налазишта на свету: круг мегалита који датира око 4.600 година одувек је био велика мистерија која је интригирала научнике.
Детаљно испитивање каменог оруђа пронађеног у близини Стоунхенџа омогућило је археолозима да открију да су припадали прибору који је користио златар пре око 4.000 година.
Микроскопском анализом утврђени су знаци хабања и трагови злата на пет алата, што је знак да су коришћени за чекиће и полирање лимова од племенитог метала, пише Сајенс алерт.

„На недавној изложби Свет Стоунхенџа у Британском музеју, знамо да је јавност била одушевљена невероватним златним радовима старим 4.000 година. Оно што је наш рад открио је скромни камени алат који је коришћен за прављење златних предмета пре хиљада година“, рекла је археолог Рејчел Крелин са Универзитета Лестер у Великој Британији, пренели су британски медији.

Према научницима, алати су вероватно коришћени за додавање златних украса предметима направљеним од материјала као што су црни јантар, шкриљац, ћилибар, дрво или бакар.
Немачки Стоунхенџ - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Немачки Стоунхенџ: Остаци убијених жена и деце у концентричним круговима чувају језиву тајну /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала