Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти обнавља кућу „косовског Хитлера“, Запад ћути јер му одговара све што је уперено против Срба

© Sputnik / А.СхадринНемачко освајање
Немачко освајање - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Аљбин Курти хвата корак са нечим што је постало тренд Запада, а што је најупадљивије у Украјини где се пружа отворена подршка онима који имају нацофашистичко опредељење. Историчар Милош Ковић овако објашњава ћутање Запада док Курти обнавља кућу Џафера Деве, "косовског Хитлера".
Иако су Мисије УНДП-а и ЕУ почетком фебруара ове године зауставили привремене приштинске институције у настојању да обнове куће нацистичког сарадника Џафера Деве, Аљбин Курти поново је наставио са овим пројектом а Запад је овога пута на то остао нем.

Курти хвата корак са Западним трендом

Историчар Милош Ковић каже да га ништа више не изненађује од стране Запада.
„То што ради Аљбин Курти је просто хватање корака са нечим што је много шири тренд. То је наравно најупадљивије у Украјини где Запад отворено подржава оне који не крију своја нацофашистичка опредељења. Просто, добар је свако ко ће моћи да буде употребљен против Руса, односно против Срба које Запад и даље види као „мале Русе“,“ објашњава Ковић.
Историчар подсећа да смо се ми са тим суочили још током ратова у којој је разбијена Југославија.
„Сетимо се да су редове хрватске војске попуњавали екстремни десничари и људи отворених нацофашистичких убеђења. И тада смо разумели да политички Запад не само да не жели да их у томе заустави већ и да их подржава,“ подсећа Ковић.

Запад је на то ћутао и током рата у СФРЈ

Наш саговорник истиче да је после рата та идеологија већине Запада остала присутна.
„Касније смо могли да видимо пуну обнову и после рата усташке идеологије у Хрватској која се на много начина испољавала. Иста ситуација је била и у БиХ па чак и у Црној Гори,“ наводи Ковић.
За пројекат обнове куће Деве, који је почетком године изазвао бурне реакције, влада у Приштини је за 2023. издвојила 300.000 евра, што је потврдио и министар културе Хајрула Чеку.
У фебруару ове године, када је све било спремно за почетак конзервације и рестаурације, реаговали су Срби на КиМ, али и бројне организације, као и амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде, који је апеловао „да се не искривљује истина о холокаусту”.

Регрутовао за СС дивизије

Дева је иначе био градоначелник Косовске Митровице и министар унутрашњих послова Албаније за време немачке окупације, а 1943. добио је инструкције немачке врховне команде за Балкан да оформи владу која ће водити рачуна да циљеви Немачке не буду ометени, а већ октобра исте године постао је министар унутрашњих послова у Тирани.
Дева је такође познат и по активној улози у регрутовању бораца у озлоглашену СС дивизију „Скендербег”.
Ефраим Зуроф - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2022
СРБИЈА
„Дева је симбол злочина над Србима и Јеврејима“: Шта пише у протестном писму делегацији ЕУ
Кућа Џафера Деве у Митровици - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
СРБИЈА
Историчар: Српско наслеђе на Косову најлепши манастири, а албанско — Дева, Бољетинац, Галица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала