Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Новогодишњи тајмаут: Да ли је уклањање барикада само предах пред буру

© AP Photo / Marjan VuceticБлокада на Јарињу
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Запад би морао да испуни нешто од гаранција које је дао Србима да би политички процес ушао у зону нормалности, барикаде као што су уклоњене поново могу и да се поставе. Што се тиче дијалога, он ће вероватно бити формално настављен али сумњам да ће бити неких корака унапред јер ни Запад, ни Курти не показују жељу за истинским компромисом.
Ово је мишљење политиколога професора др Дејана Вука Станковића после одлуке Срба да уклоне барикаде на северу Косова, које су уследиле после чврстих гаранција Америке и ЕУ за безбедност Срба и пуштање на слободу и кућни притвор двојице Срба који су били ухапшени од стране Приштине и разговора са српским председником.

Новогодишњи тајмаут

„По мени ово је нека врста новогодишњег тајмаута по питању тензија и ништа више,“ каже он за Спутик.
Да ли уклањање барикада води ка обнављању дијалога или ће се репресивна политика Приштине према Србима на северу КиМ и хапшења наставити?
Станковић подсећа да су барикаде привремено уклоњене што значи да могу да буду поново постављене, јер Аљбин Курти није неко ко гарантује да неће бити даљег прогона Срба.
„Што се тиче дијалога, он ће вероватно бити формално настављен али суштински сумњам да ће бити неких корака унапред, и мени ово изгледа као да се купује неко време, можда две до три недеље до месец дана када ће доћи до неког новог инцидента. Мислим да су чак и опције које Запад предвиђа за Србију такве да ће се у не тако дугом року нама понудити тај свеобухватни споразум за Београд и Приштину. Друга опција коју ће Запад форсирати јесте да се на северу одрже избори у четири северне општине из чијих су институција Срби изашли, по плану Приштине и да Албанци наставе даље своју политику која за свој мотив и епилог може да има етнички чисто Косово,“ упозорава Станковић.

Дијалога ће бити али …

Из ових разлога наш саговорник сматра да је уклањање барикада само привремени договор, односно, врста краткорочне куповине времена пред буру која следи.
„Нити Запад, нити Курти не показује жељу за истинским компромисом по питању Косова и Метохије. Доказ за то је да су успели да лоцирају на северу своје специјалне јединице РОСУ, које нису повукли, српски полицију су напустили њихову полицију, што значи да су та места упражњена. Сада следи притисак по питању потписивања свеобухватног споразума, без гаранција да ће бити формирана ЗСО која би имала нека одређена овлашћења. Просто, Курти нема ништа друго да понуди Албанцима на Косову осим ове врсте тврде политике према Србима и то ће бити нека његова константа,“ уверен је Станковић.
Курти, додаје наш саговорник, национализмом жели да епокрије своју неспособност да решава проблеме док с друге стране Србија себи не сме да допусти да буде фактор изазивања сукоба и политичке нестабилности.
„С друге стране, Албанци играју толико агресивно да просто било какав сукоб виси о концу. Тензија ће се наставити и по мени ово је нека врста новогодишњег тајмаута по питању тензија и ништа више,“ сматра Станковић.

Западу (не) треба веровати

Он се такође не узда много у гаранције које је дала Америка и ЕУ када је безбедност Срба на КиМ у питању, напомињући да то није прво обећање које нам је дато, а да није испуњено.
„Тих гаранција има небројено много, главно питање је због чега те гаранције никада нису биле делотворне увек до краја. Можемо само да се надамо да ће овај пут оне имати већи кредибилитет него до сада, али нада је једно. Срби треба да буду врло забринути и наша политичка елита мора да инсистира на тим гаранцијама јер без њих нема опстанка Срба на Косову и Метохији,“ истиче Станковић.
Подсећања ради Срби су подигли барикаде на северу Косова због репресивне политике Приштине и низа хапшења Срба без правог разлога. Барикаде су трајале 20 дана.
Срби са севера Косова и Метохије блокирали пут због хапшења Дејана Пантића - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СРБИЈА
Вучић: Срби уклањају барикаде, ако се настави терор Приштине, затварају север Косова
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СРБИЈА
Петковић: Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
РЕГИОН
Додик: Одлука о уклањању барикада усмерена ка очувању мира и људских живота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала