Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Подизање елитних јединица: Зашто је Србији потребно 5.000 специјалаца

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEСпецијалне снаге Војске Србије
Специјалне снаге Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Повећање броја припадника специјалних јединица српске војске умногоме ће повећати њене борбене способности, првенствено за извршавање задатака везаних за трећу мисију војске. Српски буџет овим повећањем не би био превише оптерећен, а војска би добила на квалитету.
Према најави министра одбране Милоша Вучевића, број припадника специјалних снага Војске Србије биће повећан са 1500, колико их тренутно има, на 5000.

Косово разлог повећања броја специјалаца

Генерал у пензији, Митар Ковач, подсећа да је потреба за повећањем броја специјалаца била препозната још у Југословенској народној армији, када је основан Корпус специјалних снага. Сада је то питање поново на дневном реду као израз друштвене потребе, каже наш саговорник.
„Вероватно је условљен даљим односом Србије према решавању питања Косова и Метохије, односно обезбеђивања српског народа уколико буде угрожен. Наравно да то изазива додатне трошкове у буџету, али верујем да су они већ предвиђени и да још неколико хиљада специјалаца не би превише оптеретио буџет, а дао би нови квалитет борбеним способностима војске“, сматра он.
Разлози за повећање броја припадника најелитнијих јединица наше војске постоје, оцењује наш саговорник и ово повећање значиће, не само повећање броја припадника постојећих јединица, него и оснивање нових.
„Специјалне јединице никада се нису мериле по броју са класичним пешадијским или моторизованим бригадама . Оне су се називале бригадама, али им је бројчана вредност мања. Што не значи да им је мања борбена вредност; управо због типа људи, специјалне опреме, специјалног начина дејства и извршавања задатака, њихова способност је веома велика“, објашњава генерал Ковач.

Војска Србије добија нови квалитет

Оно што класичне јединице, намењене за класично ратовање нису у стању да изврше због гломазности и споријег покретања, специјалне јединице својом опремом и обученошћу могу да се тренутно покрену и изврше задатке на било ком делу територије Србије или у окружењу, где су угрожени витални интереси српског народа.
Због тога Ковач напомиње да ће повећање броја припадника специјалних снага највише допринети извршавању задатака описаних у трећој мисији Војске Србије која подразумева помоћ цивилним властима у супротстављању унутрашњем угрожавању безбедности, тероризму, сепаратизму и организованом криминалу.
У формирању нових специјалних јединица, према Ковачевим речима, најпроблематичнији ће бити избор кадрова. Старешински кадар биће попуњен од постојећег официрског кадра, док ће попуна војницима бити вршена преко конкурса по далеко строжим критеријумима него што је то за редовне јединице.
„Они су дефинисани у здравственом, психолошком, моралном и сваком другом погледу. Ако се говори о здравственим критеријумима, то су људи прве категорије, који по психофизичким способностима могу обављати тако тешке послове и задатке које обављају специјалне јединице. Постоје и тестови личности на ВМА, којима се добија јаснија слика о стабилности тих људи и њиховој способности да обављају тешке задатке у дужем времену“, закључује Ковач.
У организационом смислу биће формиране нове јединице – биће направљене формације, систематизоваће се радна места по узору на већ постојеће јединице и извршиће се њихова алокација.
Подсећамо, министар одбране Милош Вучевић, најавио је да ће војска повећати број специјалаца до краја 2023, који ће „бити спремни да одговоре на све изазове са којима се суочава наша отаџбина“.
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СРБИЈА
Вучевић: Ако председник као врховни командант нареди - војска ће да реагује
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала