Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Тања Фајон: Србији је место у ЕУ, али треба да усклади спољну политику

© Tanjug / ZORAN ŽESTIĆТања Фајон
Тања Фајон - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Пратите нас
Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон рекла је данас да је Србији место у ЕУ, али и да Србија треба да усклади своју спољну политику са ЕУ.
„Свесни смо специфичних односа Србије и Русије, али бисмо волели да Србија као земља која жели да постане чланица ЕУ усклади спољну политику што се тиче санкција Русији“, рекла је Фајон у интервјуу за Танјуг одговарајући на питање да ли постоји могућност да се Србији уведу санкције због неусклађивања спољне политике са ЕУ.
Она је рекла да су „санкције Русији цена коју сви плаћамо како би се рат у Украјини што пре завршио“, и додала да је поред напретка у усклађивању са европском спољном и безбедносном политиком, веома важно и питање помирења у региону.
Одговарајући на питање да ли је Србија спремна на улазак у ЕУ, с обзиром на опадање евроентузијазма међу грађанима, она је рекла да је Словенији било потребно шест „тешких“ година да уђе у ЕУ.
„Реформе које смо спроводили су биле напорне за грађане, а не за Брисел“, рекла је словеначка министарка и додала да је Србији место у Европи и изразила наду да су „српски политичари свесни шта треба да учине“.
На питање о ситуацији у Босни и Херцеговини, Фајон је оценила да је „након 20 година приче о проширењу, потребно направити неки амбициознији корак“, и да је сада на политичарима у тој земљи „да спроведу реформе које су последњих година можда заборавили или нису успели да спроведу“.
Табле Словенија и ЕУ  - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
РЕГИОН
Словеначки заокрет у лево: Какву политику Србија може да очекује од новог премијера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала