- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америчка амбасада у Црној Гори: Одлука да Лекић буде мандатар је корак у погрешном смеру

© AFP 2023 / Саво ПрелевићМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Америчка амбасада у Црној Гори оценила је да одлука Скупштине Црне Горе да Миодрага Лекића прогласи за мандатара представља корак у погрешном смеру.
„Сједињене Државе више пута су изнеле став да нова влада не би требало да буде формирана на основу оспораваних измена Закона о председнику. Донета после одлуке парламента да одбаци савет Венецијанске комисије и усвоји контроверзне измене, та одлука била је још један корак у погрешном смеру“, саопштено је из амбасаде САД у Подгорици.
Из амбасаде су напоменули да је Венецијанска комисија навела да су „оспораване измене Закона о председнику у супротности са црногорским Уставом, због чега би било која влада формирана на основу тих одредби била уставно спорна“.
„Као резултат тога, питамо се да ли би таква влада заиста била демократски формирана и не видимо како би Сједињене Државе могле да сарађују са владом формираном под тим условима“', речено је из амбасаде САД у Црној Гори за „Глас Америке“, пренеле су „Вијести“.
Подсетимо, председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић саопштила је у четвртак да су испуњени услови да Миодраг Лекић буде мандатар за састав нове владе Црне Горе.
Ђуровићева је рекла да је, након што је председник Мило Ђукановић одбио да прогласи мандатара, Скупштина констатовала да Ђукановић није поступио у складу са уставом и законом, па су се створили услови да се примени Закон о председнику и Лекић прогласи за мандатара, јер има подршку већине.
Један од лидера Велике коалиције Кључ Миодраг Лекић гласао је на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
РЕГИОН
Лекић мандатар за састав нове Владе Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала