- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Да није било Совјетског Савеза данас би свет био много гори“: Стручњаци о историјској улози СССР-а

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаВојник носи заставу Совјетског Савеза
Војник носи заставу Совјетског Савеза - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Једна од најзначајнијих последица постојања СССР-а је то што империјализам и моћ глобалистичких елита нису успели да превладају у свету, изјавио је професор на Универзитету у Хавани, доктор историјских наука Оскар Вилар Баросо поводом стогодишњице формирања Совјетског Савеза.
„Да није било СССР-а, свет би био много гори него што је данас. У стању смо хаоса, када корпоратизовани и глобализовани империјализам покушава да наметне свету идеју 'ослобођења' и води га практично ка самоуништењу. Захваљујући Совјетском Савезу, ти процеси су успорени почетком 20. века“, истиче професор.
По његовом мишљењу, Запад је допринео доласку нациста на власт како би туђим рукама уништио СССР. То је, додаје, био помоћни рат капитализма против Совјетског Савеза. Аналитичар наглашава да нико није очекивао да ће СССР поднети тако огромне жртве у виду људских живота, ресурса и страдања свог народа како би победио нацизам.
„Најважнији разлог због кога, по мом мишљењу, треба обележити ову годишњицу је то што је у одређеном тренутку историје човечанства једна од држава себи поставила за циљ да промени многе ствари у свету и заиста је много тога променила“, закључио је он.

Суперсила, али са ограничењима

По речима доктора наука за међународне односе и наставника на аргентинској Високој војној школи Алберта Хученројтера, формирање СССР-а довело је до значајног индустријског развоја, а услед радикалних економских трансформација, Совјетски Савез је прво постао велика сила, а потом се претворио у суперсилу када је успео да протера нацистичку Немачку са своје територије.
Професор подсећа да је Други светски рат фактички био борба за опстанак.
„Цена победе је била изузетно висока, а обично се занемарује да две земље, које су изгубиле највише живота у Другом светском рату, нису западне. На прва два места су СССР и Кина, а тек онда следе Немачка, Пољска и остале земље“, нагласио је Хученројтер.
Истовремено признаје да је моћ СССР-а имала одређене границе, те да Совјетски Савез није био идеалан.
„То је била велика војно-индустријска стратешка суперсила, али је имала ограничења у финансијској и трговинској сфери“, рекао је стручњак.

Алтернативни пут који није реализован због Горбачова

Совјетски Савез је човечанству понудио алтернативни пут развоја, сматра професор међународних односа и члан Савета за међународне односе Аргентине Марсело Монтес.
„СССР је обележио период извесне наде, идеализације, другачијег човека, другачијег људског рода, бољег и солидарнијег света“, оцењује он.
Професор сматра да је одлучујући фактор у распаду СССР-а била фигура Михаила Горбачова.
„Рекао бих да је владавина Горбачова била одлучујућа у распаду Совјетског Савеза. Поред фактора на које се ставља акценат на Западу, на крају крајева главни разлог је долазак Горбачова на власт", нагласио је Монтес.
Он подсећа да је у контексту хладног рата настао НАТО, пошто је постојала потреба да се „обузда“ хипотетички совјетски продор, међутим у време Горбачова за том организацијом више није било потребе. Поред тога, било је дато обећање да би Русија могла да постане чланица Алијансе, а Горбачов је поступио „наивно“, јер је веровао западним лидерима, закључује професор.
Војници током прославе Дана падобранаца на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
РУСИЈА
Сто година од оснивања СССР-а: Шта је руска војска наследила од совјетских оружаних снага
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала