- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путинова честитка Србији

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин честитао је лидерима страних држава и влада предстојећу 2023. годину. У честитки упућеној председнику Србије Александру Вучићу, Путин је истакао да су руско-српски односи ове године наставили да се развијају на принципима стратешког партнерства, саопштено је на сајту Кремља.
Како се наводи, Владимир Путин је констатовао да су руско-српски односи у одлазећој години наставили прогресивно да се развијају на принципима стратешког партнерства: јачала се практична сарадња у трговинској, економској и културно-хуманитарној сфери, продубљивани су поверљиви политички дијалог и координација напора у међународним и регионалним пословима, за чим посебно постоји потреба у актуелној тешкој геополитичкој ситуацији.
„Рачунам на то да ћемо заједничким напорима успети да обезбедимо даљи раст конструктивне и вишестране билатералне сарадње за добробит братских народа Русије и Србије“, истакао је председник Русије у својој честитки.
Путин је честитао наступајућу 2023. годину и предстојеће празнике и другим лидерима страних држава и влада.
У порукама упућеним председници Индије Драупади Мурми и премијеру Нарендри Модију, председник Русије је истакао да је ове године обележено 75 година од успостављања дипломатских односа између држава, те да земље настављају да на сваки могући начин развијају посебно привилеговано стратешко партнерство, реализују велике заједничке пројекте у трговинској, економској, енергетској, војно-техничкој и другим областима, координирају напоре у решавању важних питања регионалне и глобалне агенде.
Председник Русије упутио је божићну и новогодишњу честитку и мађарском премијеру Виктору Орбану, истичући да су, упркос тешкој међународној ситуацији, односи између земаља задржали позитивну динамику. Председник Русије је такође потврдио намеру да настави заједнички рад на актуелним питањима са билатералног дневног реда.
Обраћајући се председнику Сирије Башару ел Асаду, руски лидер је потврдио своју непоколебљиву подршку суверенитету, јединству и територијалном интегритету Сирије, као и спремност да настави да доприноси стабилизацији ситуације и обнови у земљи. Путин је такође пожелео Асаду добро здравље, срећу и успех, а пријатељском сиријском народу мир и благостање.
Путин је честитао празнике и председнику Јерменије Вагну Хачатурјану и премијеру Николи Пашињану, председнику Азербејџана Илхаму Алијеву, председнику Казахстана Касиму Жомарту Токајеву и белоруском лидеру Александру Лукашенку.
У честитки белоруском председнику, руски лидер је истакао да су, захваљујући блиској савезничкој сарадњи, обе земље „часно издржале тешкоће и искушења у одлазећој години и да су заједно успеле не само да се ефикасно одупру невиђеном политичком и санкционом притиску, већ и да јачају институције Савезне државе Русије и Белорусије, изграде поуздану одбрану њених западних граница, дају додатни подстицај интеграционим процесима, као и да прошире билатералну сарадњу у многим сферама“.
У честитки кинеском председнику Си Ђинпингу, Путин је изразио уверење да ће заједничким напорима успети да подигну сарадњу између земаља на још већи ниво, на добробит руског и кинеског народа, у интересу јачања стабилности и безбедности.
Руски лидер је упутио честитку и турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану. Путин је констатовао успех заједничких пројеката који обезбеђују дугорочну енергетску безбедност. Такође је нагласио да се узајамно корисне везе између Русије и Турске развијају веома динамично, упркос сложеној међународној ситуацији.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да руски председник Владимир Путин неће честитати Нову годину лидерима непријатељских земаља.
Вечерас погледајте специјалну емисију на Спутњику "Ја, Путинов агент":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала