- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пеле и његова љубав према Русији: Упознао Путина, друговао са Јашином

© AFP 2023 / Vanina Lucchesi Бразильский футболист Пеле в Каннах
Бразильский футболист Пеле в Каннах - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Троструки светски шампион света чувени Пеле преминуо је у 82. години. Легендарни бразилски нападач више пута је долазио у Русију, састајао се са председником Владимиром Путином, дружио се са Лавом Јашином и чак је руски тим називао будућим светским шампионима, пише Риа Новости.
Пелеов први сусрет са совјетским фудбалом догодио се на Светском првенству 1958. у финалној утакмици групне фазе. Тимови Совјетског Савеза и Бразила приступили су сусрету лицем у лице са једнаким шансама. Совјетски играчи су се достојно борили, али су ипак изгубили резултатом 0:2. Тада су се среле две легендарне особе - Пеле и Лав Јашин. Бразилац није успео да се истакне, али је изразио дивљење мајсторству голмана совјетског тима.
Пеле и Јашин су брзо постали најбољи пријатељи. Пеле је касније рекао да му је управо чувени голман постао први пријатељ ван Бразила, а сваки њихов сусрет за Бразилца је био прави празник. Понекад су комуницирали уз помоћ преводиоца, понекад гестовима и одвојеним фразама, али су обоје признали да су се разумели без речи. Између краља фудбала и Јашинове супруге Валентине Тимофејевне развили су се срдачни односи. Наставили су да комуницирају и након смрти сјајног голмана репрезентације СССР-а. 2003. године, током свог следећег путовања у Москву, положио је цвеће на споменик Јашину.
Седам година после прве утакмице између Совјетског Савеза и Бразила, тимови су се поново састали. Морали су да одиграју две пријатељске утакмице - у Москви и у Рију. У првој утакмици Бразилци су самоуверено победили резултатом 3:0, а Пеле је постигао два гола. Истина, Лав Јашин није био на голу свог тима. Али, легендарни голман је бранио у Рију и тамо је Пеле испунио свој сан голом против свог најбољег пријатеља.
Ипак, руски играчи су изгледали веома пристојно на „Маракани” и довели сусрет до нерешеног резултата – 2:2. Тада је Бразил освојио два светска првенства заредом и сматран је безусловно најјачим тимом на свету. Истовремено, Пеле је увек високо ценио ниво совјетског фудбала, сматрајући тај тим веома озбиљним конкурентом и кандидатом за победу на било ком великом турниру.
Пеле је много пута долазио у СССР, а касније и у Русију. Некада је то било у оквиру рекламних кампања, некада су то били званични састанци. Бразилац није пропустио прилику да присуствује догађајима посвећеним Светском првенству 2018. и лично се састао са руским председником Владимиром Путином.
Једном се нашалио да ће фудбалска репрезентација Русије постати шампион света када хокејашка репрезентација Бразила буде освојила светско првенство. Пелеову шалу неки су схватили преозбиљно, па је Бразилац морао да се објашњава. Касније је већ дао озбиљнију изјаву да верује у победу руских фудбалера на Светском првенству у будућности.

„Мислим да је сада већа вероватноћа да ће Русија постати светски шампион него шампионат бразилске хокејашке репрезентације (смех). Ја сам заправо једном рекао ову фразу, али обрнуто, и схватио је у том тренутку као шалу. Бразил је сада јак, поред фудбала, кошарке, рагбија и неких других спортова... Хокеј још није на овој листи“, рекао је Пеле после гостовања у Краснодару 2014. године.

Руски фудбалери на песку - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
СПОРТ
Руси одлажу одлуку – формирана радна група
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала