- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ружић: Од јануара наставницима повећање од 12,5 одсто

© Sputnik / Ивана АнтићШкола, ђаци, ученици
Школа, ђаци, ученици - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Наставници ће у новој години добити двоцифрено увећање плате, али сматрају да то није довољно јер су им примања и даље испод републичког просека., поручио је министар просвете Бранко Ружић.

"Са аспекта висине зарада могу да разумем и схватим и јед представника синдиката, јер су они поред здравствених радника најхуманија и најзначајнија професија. Али стално имамо тренд повећања, константно се зидају нове школе и обданишта, крећемо са реализацијом и доградњом нових објеката високошколских установа, градили смо научно-технолошке паркове, институте", рекао је за РТС Ружић.

Истиче да је повећање плата од 12,5 одсто крупан исорак, ако се имају у виду и украјинска и енергетска криза.
Данас истиче рок за осмаке да изаберу трећи предмет који ће полагати на малој матури.
"До сада се определио 65.961 ученик, још 548 ђака треба да искористи ту могућност, ако то не учини из објективних разлога, има могућност да се определи до 27. јануара. Највећи број се определио за биологију - 38 одсто, 28 за географију, 16 за историју, 9 за хемију, 8 одсто за физику", рекао је Ружић истакавши да се 71 проценат електронски пријавио преко портала мојасредњаскола.гов.рс.
Ђаци су од данас на распусту. Они који иду у основну школу на распусту ће бити до 23. јануара, а средњошколци се у школске клупе враћају недељу дана раније. Ђаци из Војводине су већ седам дана на распусту, тако да са другим полугодиштем крећу раније.
Коментаришући случај детета из Владичиног Хана које је преминуло након што је у вртићу прогутао жир, Ружић је рекао да је то неописива трагедија, да је просветна инспекција одмах изашла на терен и да ће њен налаз бити део читавог предмета. Још се чека медицинска документација са обдукције и након тога биће утврђене све чињенице, рекао је Ружић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала