Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

САД и ЕУ удружили снаге да реше статус Косова до 2024. године – Србија има последњу реч

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе тзв. Косова,ЕУ, САД и Албаније у Приштини
Заставе тзв. Косова,ЕУ,  САД и Албаније у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Рокове о којима посредник ЕУ Мирослав Лајчак говори за решавање косовског питања је стратегија и интерес и америчке, и бриселске администрације јер им мандат истиче и они хоће да за то време реше ово питање. Лајчакова изјава да ако се то не деси до почетка 2024. све креће изнова је у склопу притиска, а не у склопу реалног стања ствари.
Ово је мишљење Зоранa Миливојевићa, дипломатe у пензији, који каже да је очигледно да после овога што се десило на КиМ и превазилажења последње у низу криза треба очекивати да се са Запада инсистира да се решавање питања Косова убрза.
„У том смислу поруке америчког амбасадор у Београду су врло јасне. А то је да се на овом замајцу ствари врате за преговарачки сто и да се цео процес убрза. Вероватно је та порука усаглашена и са ЕУ јер Лајчак такође наступа са тих позиција и поново помиње крај 2023. и почетак 2024. године и истицање мандата америчкој администрацији, али и истицање актуелног мандата и администрацији у ЕУ", подсећа Миливојевић.

ЕУ и САД удружили снаге

Очигледно да је, сматра наш саговорник, и Америци и Бриселу интерес да се косовско питање заврши у наредних годину дана и да се ствар преломи очигледно на платформи такозваног европског плана односно плана Шолц-Макрон.
„То је интенција са поруком да се одмах после празника седне за преговарачки сто и да се разговара о том плану. То су циљеви и стратегија Вашингтона, односно Брисела,“ објашњава Миливојевић.
Међутим, сматра наш саговорник, реално стање на терену је другачије.
„Прво треба да видимо шта ће бити са овим гаранцијама које су сада дате Србима на КиМ од ЕУ и Америке. Да видимо како ће се Приштина понашати. Друго, обнављање дијалога може да се настави само под условом да се разговара о Бриселском споразуму и о његовој пуној реализацији,“ сматра Миливојевић.

Србија неће одустати

Он пре свега има у виду формирање ЗСО, а кад се то реализује онда се, истиче, може да разговара о наставку процеса нормализације односа. У међувремену, тест за Запад је реализација овога што је договорено за барикаде и све што се дешавало последњих дана.
„Ако се то реализује онако како је договорено, и ако се Курти дисциплинује тек онда је могуће разговарати о наставку дијалога и то по редоследу који сам рекао - примена Бриселског споразума, формирање ЗСО а онда и разговор о европском плану,“ констатује Миливојевић.
За Србију су, напомиње он, неприхватљиве три ствари: занемаривање Бриселског споразума, његово утапање у такозвани европски план и да ЗСО буде у пакету као коначно решење.
„Такође је за нас неприхватљиво да се разговара у било којој форми и на било који начин о признању Косова, поручује он.

Изјаве као вид притиска

Миливојевић такође истиче да је њима само циљ да се потврди косовска државност а да у склопу тога Лајчак на неки начин речима да ће све почети изнова ако се не реши ово питање у року који они наводе види као део притиска на Београд, иако се зна а и сада се видело да без Београда ништа не може да се реши.
Подсећања ради, представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да је сада идеална прилика за решавање ситуације на КиМ, дајући рок за решење до децембра 2023. или почетка 2024. године. Како је рекао, избори за Европски парламент и амерички председнички избори су предвиђени за 2024. годину а ако се дотле не среде ствари, "мораћемо све испочетка ".
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
СРБИЈА
Лајчак о дијалогу: Ако се решење не нађе до 2024, мораћемо све испочетка
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2022
СРБИЈА
Хил: Оно што је договорено, мора да се примени
Председник Српске листе Горан Ракић  - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
СРБИЈА
Председник Српске листе: Курти отворено предлаже убијање Срба на барикадама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала