- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Си поручио Путину: Кина и Русија ће заједно штитити суверенитет и безбедност

© AP Photo / ROMAN PILIPEYСи Ђинпиг и Владимир Путин
Си Ђинпиг и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Кина је спремна да сарађује са Русијом у циљу заштите суверенитета и безбедности две земље, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг током разговора са руским лидером Владимиром Путином путем видео-линка.

„Кина је спремна да ради са Русијом и свим прогресивним снагама у свету које су против хегемонизма и политике силе како би се супротставиле политици једностраног деловања, протекционизма и хајки, те како би одлучно штитиле суверенитет, безбедност и развојне интересе две земље“, рекао је Си Ђинпинг, пренела је Кинеска централна телевизија.

Такође је рекао да је Кина спремна да заједно са Русијом брани међународну непристрасност и правду.

Сарадња у области енергетике

„Стране треба да наставе ефикасно да користе постојеће радне механизме и комуникационе канале како би оствариле позитиван напредак у билатералној практичној сарадњи у трговинској, економској, енергетској, финансијској и пољопривредној сфери“, истакао је кинески лидер.
Он је додао да је неопходно допринети ширењу сарадње две земље како у области традиционалних енергената, тако и у сфери алтернативних извора енергије.

Решавање украјинске кризе

„Кинеска страна је обратила пажњу на изјаве Русије о томе да она никада није одбијала да реши сукоб у Украјини путем дипломатских преговора, што Пекинг веома цени“, истакао је Си.

У саопштењу се наводи да ће Кина наставити да се придржава објективног и правичног става по питању ситуације у Украјини, те да ће наставити да игра конструктивну улогу у мирном решавању украјинске кризе.
Кинески лидер је у разговору са Путином закључио да су под њиховим руководством односи свеобухватног стратешког партнерства Русије и Кине у новој ери постали зрелији и чвршћи.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
РУСИЈА
Односи Русије и Кине најбољи у историји: Путин позвао Сија у Москву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала