- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта све може руски „Авангард“ за који НАТО нема „противотров“

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Авангард"
Ракетни систем Авангард - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Руски стратешки ракетни систем Авангард са хиперсоничном крстарећом бојевом главом, како кажу за Спутњик војни експерти, моћно је и високопрецизно оружје за које НАТО нема „противотров“. Овај систем је у стању да за само неколико минута уништи непријатељску инфраструктуру, војне објекте и командне центре.
Како је саопштио командант Ракетних снага стратешке намене генерал-пуковник Сергеј Каракајев, други пук хиперсоничних ракета Авангард ступио је на борбено дежурство у Русији 17. децембра.
Тачно на рођендан ракетних снага (17. децембра), на борбено дежурство у Јасњенску јединицу ступио је још један ракетни пук – систем Авангард, изјавио је Каракајев за телевизију „Звезда“.

Шта све може руски „Авангард“

Како каже за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, руски хиперсонични ракетни систем Авангард је у стању да испали ракету која развија брзину од око 27 маха, што је око 33.000 километара на сат.
„Овај систем користи ракету УР 100. У блиској будућности њу ће заменити ракета Сармат. Што се тиче Авангарда, он функционише тако да испаљени пројектил улази у одређену путању орбите, одваја се од хиперсоничног бојевог блока и без мотора, захваљујући великој брзини и кинетичкој енергији, креће се ка циљу“, објашњава саговорник Спутњика.
Што се тиче спољашњег изгледа Авангарда, Кнутов објашњава да је цео овај систем прекривен плазмом.
„Бојева глава Авангарда током лета подсећа на метеорит.То је због чињенице да плазма апсорбује електромагнетно зрачење. Дакле, сви земаљски радари који се налазе у земљама НАТО не могу је приметити. Плазма потпуно апсорбује зрачење које долази са противничких радара“, констатује саговорник.
Што се тиче употребе Авангарда, према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, овај хиперсонични ракетни систем намењен је за уништавање непријатељске инфраструктуре, војних објеката и командних центара. Међутим, Авангард се користи и да одговори на евентуалну агресију непријатељских земаља.
„Овај систем се користи за узвратни удар, а у том случају мете могу бити војна и цивилна инфраструктура земаља-агресора“, објашњава саговорник.
На питање колико времена Авангарду треба да стигне до неке од непријатељских земаља у случају њиховог напада, Леонков каже да је овом систему потребно свега неколико минута.
„До Сједињених Америчких Држава, на пример, требало би око петнаест минута, а до Велике Британије само пет“, објашњава наш саговорник.

За њега нико нема „противотров“

Према речима Кнутова, ниједна земља нема „противотров“ за руски Авангард.
„Ниједна земља, ни земље НАТО, ни Сједињене Америчке Државе немају „противотров“ за Авангард. Што се тиче Американаца, они немају оружје против „Кинжала“ и „Циркона“, а камоли „Авангарда“. Овај систем непријатељ неће моћи да обори и уништи ни за петнаест, а можда ни за двадесет година. Ово је прилично озбиљно оружје“, наглашава наш саговорник.
На питање због чега други пук хиперсоничних ракета Авангард ступа на борбено дежурство у Русији, Кнутов објашњава да овим потезом руска држава демонстрира моћ и упозорава Сједињене Америчке Државе и НАТО да борбена дејства не шире ван територије Украјине.
Подсетимо, Министарство одбране Русије је још у децембру 2019. саопштило да је први ракетни пук са Авангардом стављен на борбено дежурство код Оренбурга.
Русија је тренутно једина земља на свету са хиперсоничним ракетама које се налазе на борбеној дужности или су у стању високе приправности. У Оружаним снагама Русије налазе се авионски систем Кинжал са хиперсоничном ракетом, хиперсонична ракета Циркон пролази државна тестирања, а постоје и стратешке ракете са хиперсоничним блоком Авангард.
Тестирање балистичке ракете Сармат - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
РУСИЈА
Најмоћнија руска ракета може носити неколико хиперзвучних бојевих блокова „Авангард“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала