- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Приходи државе већи од планираних

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
Приходи Србије су већи од очекиваних, а дефицит буџета је само 3,3 одсто, изјавио је председник Александар Вучић, истичући да су то одличне вести.
„Данас смо добили податке о приходима од ПДВ-а, акцизе и царине и за 1,1 до 1,4 милијарду више, пошто ћемо ујутру добити коначне резултате“, навео је Вучић.
Вучић је је за ТВ Прва рекао и да су толики дефицит буџета омогућила ванредна давања за енергенте и да га у супротном не би било.
Поручио је да ће Србија имати довољно и струје и гаса и свега другог.
„Био сам скептик до данас, а сада да нам укинете све, имаћемо свега довољно. Обезбедили смо се на време, предстоји велика битка у наредној години за енергенте, храну и воду. Ниво Дунава ће да пада и морамо да купујемо барже, које ће да имају газ до 1,4 метра“, казао је Вучић.
Он је истакао да се у европским земљама свуда затварају многе фабрике, док се у Србији отварају.
„Купила је НБС нето милијарду евра у време рата у Украјини, честитам им, добро стојимо, имамо злата доста. Јавни дуг нам је на ниском ниво од око 55 одсто БДП-а и бољи него у више од 92 одсто земаља ЕУ“, истакао је Вучић.

"Свега ћемо имати довољно, у децембру заустављена инфлација"

Додао је да је у Србији у децембру заустављена инфлација пошто је у овом месецу, према флеш процени, износила на међугодишњем нивоу исто као у новембру - 15,1 одсто.
"Расту плате, пензије и друго, а инфлација је заустављена, 15,1 одсто је флеш податак за децембар, који сам добио. То значи да је на истом нивоу као у новембру. Нема више раста инфлације. Очекујемо стагнацију још један месец и онда њен пад", рекао је Вучић.
Истакао је да га највише брине ситуација око КиМ и други притисци.
"И ово што ће да нас малтретирају око Русије и свега другог, али то је већ уобичајено. Биће довољно и струје и гаса, свега ће бити да људи могу без бриге да чекају новогодишње празнике и Божић и славе. Неће бити зиме за Србију", нагласио је Вучић.
Додао је да су код нас најтоплији станови у Европи и да ће се тако и наставити.
"Све ће бити у реду и људи не морају да брину по том питању, уколико успемо да сачувамо мир и стабилност на КиМ", поручио је Вучић.

„Када је екологија постала главна брига, значи да се живи боље“

Вучић је рекао да истраживање Демостата о загађењу у Србији показује да се живи лепше него раније када нам је екологија постала главна брига.
Нема аутомобила у коме се вози троје или четворо људи, приметио је Вучић, додајући да има око 300.000 аутомобила више него раније, односно да једна породица има по неколико аутомобила.
„Али то показује да морамо да убрзамо изградњу метроа, уводимо гас, фосилна горива. То је резултат повећаног стандарда. Највећа мука 25 година била је незапосленост, сада је на четвртом месту и на историјски ниском је нивоу“, рекао је Вучић.
Према његовим речима, грађанима 2011. године није било стало до чистог ваздуха, већ до хлеба и млека.
„Ево, сада не можете да нађете место у хотелу, башти, ресторану за сутрашњи дочек“, рекао је Вучић.
Он је истакао да је најсрећнији када оде у Београд на води и види шта је урађено.
„Али некима сам ја крив што су себе лагали и нису веровали свом руководству. Ја ћу пре краја мандата да измерим километре за време изграђене за време Тита и моје, па да видимо ко је колико изградио. Зато нам је потребан мир, али и да будемо уз свој народ, нарочито у Републици Српској јер их чека тешко време“, навео је Вучић.
Динари - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
ЕКОНОМИЈА
Динар у 2022. ојачао према евру, рекордне девизне и златне резерве /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала