- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Зашто је пилећи филе у Србији скупљи од свињског бута

CC0 / Рixabay / Пилетина
Пилетина - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
Пратите нас
У време празника купује се више хране, а највише новца потроши се на месо које је значајно поскупело. Килограм пилећег филеа кошта и 860 динара, па је сада скупљи од свињског бута, чију је цену Влада ограничила на 750 динара по килограму.
Зашто је то тако, за РТС је објаснио министар трговине Томислав Момировић.
„Не можемо да замрзнемо све цене. Замрзли смо цену пилећег трупа, и та цена је нижа од 340 динара. Замрзли смо цене свињског бута, уља, хлеба и основних животних намирница“, изјавио је Момировић.
Раст цена је општи на територији целе Европе, рекао је Момировић.
„У тим околностима били смо принуђени да посегнемо за мерама које нису тржишне — замрзли смо цене основних животних намирница како бисмо обезбедили достојанствену празничну трпезу“, навео је он.
Момировић је рекао да је сигурно да цене у малопродајним ланцима неће значајно расти, а да ли ће падати зависиће од околности на светском тржишту, пре свега од тога да ли ће се, како је казао, стабилизовати ратна ситуација на истоку Европе.
„На европском тржишту имамо високу инфлацију и Србија не предњачи када причамо о расту цена. Успели смо да обезбедимо континуирано снабдевање, а могли смо да видимо и међу најразвијенијим земљама Западне Европе да то није био случај“, рекао је министар трговине.
Казао је и да марже у Србији нису међу највећим у региону, напомињући да постоји велика конкурентност на домаћем тржишту.
„Држимо ствари под контролом и када причамо о ценама и када причамо о снабдевености“, закључио је Момировић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала