Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кључ је на Косову: Може ли Балкан престати да буде „буре барута“

© PixabayБалкан - илустрација
Балкан - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Кључ за миран Балкан је на Косову и Метохији, а уверен сам да би за све балканске државе, укључујући Србију, ствари кренуле набоље кад би тај проблем био враћен у УН, каже дипломата у пензији Бранко Бранковић.
Балкан је одувек био „буре барута“ али је непобитно да су прилике на глобалном нивоу и те како утицале на све што се дешавало ове године у „балканском дворишту“. Напета ситуација на Косову и Метохији која је трајала готово па целу 2022. годину, претила је чак у неком тренутку да прерасте у оружани сукоб. Република Српска се такође „борила за ваздух“, покушавајући да опстане и избори се за своја права унутар БиХ. Црна Гора је у процепу између политичке прошлости и будућности…
Може ли, и поред свега овога, судбина Балкана добити неки други правац током 2023.године?

Мирно Косово - миран Балкан

Дипломата у пензији Бранко Бранковић је умерени реал оптимиста по овом питању а, како тврди, за то има више разлога.

„Мислим да ће мултилатерализам ојачати након што се ствари смире у вези са Украјином. Наду за то ми дају речи генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша који је понудио услуге у решавању овог спора. Сам покушај Уједињених нација да се на неки начин умешају у овај глобални проблем, по мом мишљењу, ослабиће притисак Америке, што ће донекле скинути терет и са леђа ЕУ. Шта год да се деси посредовањем УН, водиће у правцу мира, примирја и неког споразума у вези са Украјином, а самим тим ће опасти и притисак на балканске државе а посебно са Србије,“ верује наш саговорник.

Све је то, каже он, само део слагалице за стабилан Балкан, а њен главни део се налази на Косову и Метохији.
„Наша је велика грешка што смо питање Косова и Метохије пренела из УН на ЕУ. То би могло још колико 2023. да буде исправљено, а ствари би услед немогућности ЕУ да реши ово питање могла се врате на почетак, односно на Резолуцију 12 44 и њену пуну примену. То можда са овог аспекта делује нереално али велика је могућност да Уједињене нације, ако заиста преузму иницијативу за решавања проблема Русија –Украјина, васкрсну међународно право и на тај начин „повуку“ и решавање косовског питања на тај пут,“ сматра наш саговорник.

Европској унији доста јарма Америке

Он не спори да ће Америка у овом као и у украјинском питању имати своју улогу али подсећа да и недавна изјава француског председника Емануела Макрона да „Европа мора да оконча утицај Америке на њену политику“ говори о томе да је и Европској унији доста јарма који јој је Америка ставила око врата.
„Дакле, УН по питању преузимања ствари у своје руке може да очекују сарадњу најутицајнијих држава у ЕУ. Промена ситуације на релацији Русија-Украјина неминовно би довела и до промене ситуације у дијалогу Београда и Приштине, јер би он ушао у међународне оквире што би смирило и страсти на Балкану,“ уверен је Бранковић.
Улажење у ту „мирну луку“, додаје он, довело би и до мирног решавања одређених питања на овим просторима, и што се тиче БиХ односно РС, а и друге државе у окружењу би имале користи од тога, посебно оне које теже уласку у ЕУ.

„Наравно, ако се деси ово о чему говорим, ствари ће се променити из унилатерализма у мултилатерализам. Босна и Херцеговина ће бити поново дејтонска Босна и Херцеговина, и више неће бити битно да ли је неко проруски или не, јер ако се Европска унија реорганизује, то ће је сигурно отворити многима путеве одличних односа са Русијом јер Русија је европска земља и постоји обострани интерес за одлични односима,“ оптимистичан је саговорник Спутњика.

Ресетовање политике УН

Уверен сам, додаје он, да би овакав развој догађаја о коме говорим веома позитивно деловао на све. Ситуација укључујући и ону у Црној Гори, као и у Босни и Херцеговини које смо поменули, би се стабилизовала јер нема разлога да у таквом амбијенту где су народи уједињени, где је Европа спремна да сарађује не само са Америком као великом силом, већ и са Русијом и Кином, да све то не утиче позитивно на све балканске земље.
„Умерени сам оптимиста по овом питању зато што Уједињене нације имају жељу и вољу да се врате у центар решавања ствари, а до сада се показало да где год су се умешале УН никада нису донеле ништа лоше,“ сматра он.
Уједињене нације, закључује Бранковић, добиле би својим деловањем у таквој варијанти развоја догађаја поново на значају и поштовању, што би довело до смиривања ситуације и враћања свих постојећих светских размирица у корито међународног права.
Бонус видео:
Барикаде, Косово и Метохија - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СРБИЈА
Порука из Немачке: Сукоба ће бити све док Србија не призна (тзв.) Косово
Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
РЕГИОН
Странци спремају обојену револуцију: Заборављају да је Република Српска тврд орах
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала